LATEST

STREAMING WARS: ГЛАДЪТ ЗА НОВО СЪДЪРЖАНИЕ СЕ УВЕЛИЧАВА. КОНСУМИРАМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ МЕДИЙНИ ПРОДУКТИВъпреки постоянното увеличаване на количеството нови програми, предавания, сериали и филми, както и броя на платформите, които ги предлагат,  благодарение на стрийминг бума потребителите в САЩ изглежда са готови не само да гледат повече и по-качествено съдържание, но и да плащат за него.

Това е един от основните изводи от Total Audience Report на Nielsen за месец февруари, който беше оповестен вчера. Компанията е една от водещите в света в отчитането на телевизионни рейтинги и онлайн аудитории и неведнъж е разкривала данни за развитието на стрийминг пазара, но новият доклад е малко по-специален, тъй като е първият, откакто Apple и Disney се включиха в играта със собствени платформи през ноември миналата година.

Обемът на наличното съдържание за гледане продължава да се увеличава. Само през миналия декември потребителите на ефирните, кабелните канали и стрийминг услугите са имали възможност да избират измежду 646 152 уникални заглавия – това е с близо 10% увеличение спрямо наличното през цялата 2018 г. Около 9% от всички заглавията са продуцирани ексклузивно за някоя от SVOD платформите – това въобще не е изненадващо като се има предвид, че в борбата за зрители наскоро се включиха Apple TV+ и Disney+, а HBO Max и Peacock ще се присъдинят тази пролет.

От Nielsen са проследили навиците на около 1000 американски зрители за една седмица през ноември миналата година и са открили, че 19% от цялата активност на телевизорите през четвъртото тримесечие на 2019 е била през стрийминг платформи. Netflix e водещата стрийминг услуга като пазарен дял през тримесечието с огромна преднина или 31% от всички глеадния. За сравнение – YouTube държат 20%, 13% за Hulu и 8% за Amazon Prime Video.

Апетитът за съдържание продължава да се увеличава, твърди докладът, отбелязвайки, че 93% от абонатите на видео платформите планират да запазят абонаментите си или да увеличат броя на стрийминг услугите, които използват. Вече почти половината (47%) от потребителите на възраст от 18 до 34 години имат абонамент за три или повече услуги. Забележително бързият старт на Disney+, който привлече 28,6 млн. абонати по-малко от три месеца, свидетелства за глада за ново съдържание. Apple все още не са разкрили никаква информация за зрителските интереси на Apple TV +, но Тим Кук отбеляза, че стартът е обнадеждаващ.

Цялостното гледане на видео съдържание от възрастни през третото тримесечие на 2019 г. запазва нивата от 2018 г., но гледането на телевизия на живо пред телевизора продължава да губи фенове, за разлика от следенето на новини, предавания и сериали на мобилни устройства. Средната консумация на медийни продукти във всички платформи от възрастни на възраст 18 и повече години достига 11 ч. 54 мин. на ден. Преди година са били 10 ч. 30 мин. Смартфоните са един от основните двигатели за увеличението, добавяйки допълнителен час и 27 мин. на ден.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО