LATEST

СБОГОМ И БЛАГОДАРЯ ЗА РИБАТА, ХЮ!


Основателят и главен редактор на PLAYBOY Хю М. Хефнър, превърнал списанието в един от най-разпознаваемите глобални брандове в историята, почина от естествена смърт в легендарното си имение тази нощ, потвърдиха близките му. Хефнър бе на 91 години.

Стартирайки от чернови върху кухненската си масичка преди 64 години, визионерът не просто подари на света най-продаваното и влиятелно мъжко издание, но и наложи термина „плейбой“ като синоним на смелия, бохемски и отговорен начин на живот. Мнозина дори го наричат Бащата на сексуалната революция. Към момента списание PLAYBOY се издава в над 20 държави, в това число – и в България; продуктите с емблематичното лого пък носят оборот от над 1 милиард долара годишно.

„Баща ми живя изключително въздействащ живот като медиен и културен пионер, както и като основен флагман на движенията за свобода на словото, граждански права и сексуална свобода. Той бе нагледната дефиниция на лайфстайла и философията, стоящи в сърцето на бранда PLAYBOY, една от най-разпознаваемите и харесвани марки в историята.
Всички ние – съпругата му Кристъл, сестра ми Кристи, братята ми Дейвид и Марстън, както и служителите на Playboy Enterprises, прекланяме глава пред делото му“, коментира Купър Хефнър, творчески директор на компанията.

След като завършва военната си служба и прекарва няколко години в различни сфери на издателската дейност, в началото на 50-те години на миналия век Хефнър вижда социално-пазарна нужда от луксозно мъжко списание. Първоначалната му инвестиция е набрана чрез залагане на мебелировката в дома му и заеми от близки и приятели – но резултатът, първият брой на PLAYBOY през декември 1953-а, е мигновена сензация.

От самото си начало PLAYBOY се доказва като много повече от каталог за красиви и разголени дами на луксозна хартия – прогресивните виждания на Хефнър по отношение на сексуалността, хумора, литературата, политиката и културата, правят от изданието същинска Мъжка библия; име, с което наричат PLAYBOY и до ден-днешен. Сред авторите, публикувани на страниците му, личат имената на Рей Бредбъри, Джон Ъпдайк, Иън Флеминг, Джоузеф Хелър, Габриел Гарсия Маркес, Джак Керуак и Кърт Вонегът.


Легендарното PLAYBOY интервю, до голяма степен поставило стандарта за качествена журналистика, дебютира през 1962-а, когато пред изданието застава джаз иконата Майлс Дейвис. Като водещ на телевизионното шоу „Playboy's Penthouse” Хефнър за пръв път дава възможност за изява на изпълнители от различни раси, а в опит да се противопостави на консервативните порядки в южните щати, открива PLAYBOY-клубове в Маями и Ню Орлийнс.

Когато американските пощи отказват да разпространяват списанието на абонатите му, Хефнър отвежда казуса до Върховния съд – а победата му е исторически крайъгълен камък в борбата за свобода на словото.
Категоричното му убеждение, че властта няма място в спалнята на средностатистическия гражданин, е призната и от лидерите на движенията за равнопоставеност на хората с различни сексуални ориентации.

През 80-те години на миналия век създателят на PLAYBOY получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд, а книгата на рекордите на „Guinness” го разпознава като най-дългогодишния главен редактор на периодично издание на планетата.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО