LATEST

ОТ АРХИВА: БОЙ ДЖОРДЖ

(Бой Джордж е много голям! Когато преди четири години се срещнах с него, за да го интервюирам за българското издание на Rolling Stone (юни 2010), той беше с около двадесетина кила по-пълен, но все така обаятелен. Беше страшно ентусиазиран относно едно "готино парченце, което записах с Марк Ронсън и Miike Snow". Ха! 
На 1 февруари Бой Джордж ще застане отново зад пулта в Ялта и няма никаква причина да не си там. С интервюто с него стартира и новата рубрика на ПОП КУЛТУРА, в която всеки ще може сам да провери дали старите прашасали материали от несъществуващи вече български печатни медии са издържали теста на времето!)

Въпреки че отдавна не е по върховете на класациите, Бой Джордж регулярногостувана страниците на жълтите издания и продължава да привлича вниманието върху ексцентричната си личност. Последнов началото на миналата година (2009), когато беше осъден на 15 месеца затвор за побой над жиголо, от които излежа 4 преди да бъде освободен за добро поведение. Въпреки че през последните петнайсетина години е популярен най-вече като един от най-скъпоплатените диджеи, Бой Джордж никога не е преставал да записва музика и, както разкрива пред Rolling Stone, съвсем скоро ще излезе новият му албум (и този път не излъга - Ordinary Alien се появи точно в края на 2010 г.). Колкото до Culture Clubима голяма вероятност да се съберат за турне и дори нов албум през 2012 (турнето беше сведено впоследствие до два концерта, албум ще се появи, ако съвсем го закъсат за пари). Намираме го в софийския Yalta Club минути преди да застане зад диджейския пулт. Зелената шапка и тежкият грим се опитват да прикрият близо 50-те му години, но всъщност изглежда много по-млад. Разговорлив е и завършва всяко свое изречение с гръмък сърдечен смях, който показва, че не се взема много насериозно. Музикант, DJ, дизайнер, писател, гей или просто обикновена откачалка, дами и господа: Бой Джордж.

Освен с диджействане, с какво друго се занимаваш напоследък?
Току-що приключих едно триседмично турне в Англия. През последната седмица бях DJ в Естония, Милано, Швейцария и Северна Ирландия, така че съм доста зает. Справям се и с двете. Мога да правя всичко, което ми харесвамога да приготвя суфле, мога да бъда DJ, да правя дрехи. Няма правила, не се ограничавам само в една област. С каквото и да се захвана обаче се опитвам да бъда креативен. И все пак се занимавам предимно с музика, турнета и диджействане. Хората ме питатТи не си ли DJ сега?, ами от къде да знам, занимавам се с това, но не съм само DJ.
Имаш тонове неиздавани записи...
Така е, да.
...защо спря да правиш албуми?
Всъщност след няколко месеца излиза новият ми албум. Казва се Ordinary Alien и е по-скоро денс албум. Повечето от нещата в него съм ги правил сам.
фотография: Константин Величков
Мислиш ли, че музикалната индустрия има бъдеще?
Нямам представа, не съм толкова навътре в бизнеса както преди. В момента има толкова много начини да стигнеш до публиката, всичко се промени изцяло, особено за артисти като мен. Вече не ме излъчват по радиостанциите, пускат музика от 80-те и където и да отида чувамKarma Chameleon, но не и новите ми неща. Непрекъснато трябва да търся различни начини, за да представя новата си музика. Така че за мен музикалната индустрия и радиостанциите са само загуба на време. Ако искам да живея с миналото ще е супер, но аз нямам желание. Винаги съм си падал по интернет и всичките социални мрежи. Разликата е в това, че сега имаш директен контакт с публиката.
Имаш ли профил във Facebook?
Да, но не мога да добавям нови приятели, защото вече са твърде много. Но пък можеш да ме следиш в Twitter: @boygeorge.
Коя е най-лошата ти случка с музикалните компании?
Много са, но вече не са толкова важни. Очакванията ми са твърде различни сега. Когато започвах бях в супер успешна група, продавахме милиони. А и не се опитвам да бъда това, което съм бил преди. Много хора, които имат успешни кариери, прекарват целия си живот, опитвайки се да подражават на това, което някога са били. Правил съм го и аз. Но сега искам да съм напълно различен. Разликата е в това, че съм свободен, мога да кажа каквото си поискам, не трябва да се съобразявам с абсолютно никого. Докато бях с Culture Club беше труднобях гей, но не можех да го призная, защото щеше да се отрази и на останалите. А сега по някакъв начин съм свободен и това е чудесно.
Беше в затвора четири месеца. Говори ли ти се за това?
За какво ми е да говоря за това?
Защото искаме да знаем какво точно се е случило. Четох в интенет, че си пребил някакво жиголо, защото отказал да спи с теб...
Ако искаш да пишеш за това, цялата история я има в интернет, няма да я коментирам. Каква полза мога да имам, ако я коментирам.
Сменяме темата. Лейди Гага те определя като едно от най-големите й влияния, какво мислиш за нея?
О, колко мило. Харесвам я, бях на един от концертите й и смятам, че доста прилича на Мадона, само че с по-хубав глас. За мен е копие на Мадона.
Вярно ли е, че ще записвате дует заедно?
Не. Но записах песен с Марк Ронсън,Somebody To Love Me. Ще излезе през юли в неговия албум. Участвам и в новия диск на Найджъл Кенеди. Но с Лейди Гага за момента нямам намерение да работя.
Ако можеше какво би променил от живота си?
Миналото. По-голямата част от миналото.
Съжаляваш ли за нещо?
За много неща. Доскоро не бих си го признал, бях много непримирим. Сега признавам, че съжалявам за много неща, но така или иначе не мога да ги променя. Мога единствено да се концентрирам в настоящето и всъщност то е най-важно. Миналото е без значение, бъдещето и то е без значение, настоящето е най-важно. Тук и сега. Можеш да пропуснеш голяма част от живота си докато се притесняваш какво си направил и какво ще направиш. И така пропускаш всички невероятни неща, които ти се случват в настоящето. В момента се опитвам да се концентрирам единствено в настоящето и въобще да не мисля за миналото. Същото е като в една връзка. Ако през цялото време се притесняваш дали партньорът те обича, иска ли те, не те ли иска, къде ходи и какво прави, сам разрушаваш връзката с всичките тези тревоги и тази паника.
Може ли да сравниш клубната сцена през 80-те с тази сега?
Различна е. През 80-те трябваше да изглеждаш по определен начин, не те пускаха в клуба, ако не си облечен подходящо, беше твърде снобско, не пускаха хората, които не изглеждат модерно. Когато есид хауса дойде на мода насатана пълна анархия. Тогава хората дори не се обличаха, важни бяха танците и наркотиците. Нещата са твърде различни сега, все още има места, където трябва да си облечен подходящо, не можеш да носиш кецове и т.н., но клубната сцена в момента е много по-отворена. В един и същи клуб можеш да видиш всякакви персонажи. Дори и в България можеш да видиш травестити. Нещата са различни.
Хората различни ли са?
Хората са едно голямо клише. Но това не значи, че не са приятни. Има хора по клубовете, които си мислят, че са нещо повече от останалите, други се напиват твърде много и вършат глупости, такъв е животът. Но има и много чудеси хора. Хората са си хора.
Още ли си последовател на Кришна?
Не чак толкова, но все още ходя в храма, в много добри отношения съм с поклониците. Преди много се тревожех дали съм истински кришнар, дали мястото ми е там, но сега вече не ми пука. Чувствам, че получавам нещо от Кришна и не е нужно да обяснявам на никого какво е то. Обичам Кришна, обичам храма, ходя там понякога и не трябва да се обяснявам на никого.
Какво те възбужда?
Обичайните нещакрасивите хора, интелекта, харизмата. Не знам всъщност... животът ме възбужда. На 16 имаш определени представи, сам си поставяш ограничениятрябва да си с къса кога, с дълга коса, слаб, дебел. Като остарееш тези неща вече не те интересуват, защото осъзнаваш, че красотата е преходна. Красивите хора не трябва да усъвършенстват личността си, те получат непрекъснато всичко, което искат. Така че когато някой се роди красив и през целия му живот всички му повтарят колко е красив, единственият път за такъв човек е... надолу.
Кой е най-големият ти порок?
Нямам представа. В момента... Нямам пороци. Ако нещо е нормално за мен самия защо трябва да се смята за порок? Не е мой порок (ха-ха-ха). Всичко, което правя е напълно нормално. Това, че съм гей също е напълно нормално, не е нещо специално, различно, лошо или по-добро.
Кога плака за последно?
Плача непрекъснато. На сапунените сериали, на новините... Онзи ден гледах един епизод наEastenders, съпругът изгони жена си и тя стоеше и плачеше в дъжда, а аз плачех заедно с нея. Много съм чувствителен.
Бритни или Кристина?
Нито една от двете.
Смърт или слава?
Нито едно от двете. И двете са надценени.
Рано сутрин или късно вечер?
Определено късно вечер.
Хомо или хетеро?
И двете. И без това смятам, че всички са бисексуални!

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО