LATEST

ЯСНИ СА ПЪРВИТЕ НАГРАДЕНИ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ, БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ БЕШЕ СПЕЦИАЛНО СПОМЕНАТО!


Големите победители от фестивала във Венеция ще бъдат обявени чак утре вечер, но някои от фаворитите вече са ясни, тъй като днес бяха обявени страничните награди. Поздравления за българския режисьор Милко Лазаров, чийто филм "Отчуждение" беше специално споменат от Europa Cinemas (организацията на кино-салоните на Стария континент, които прожектират независимо кино) и най-вероятно ще получи подкрепа в тяхната мрежа. Призът Europa Cinemas Label и осигурени прожекции навсякъде в Европа обаче получава "La Belle Vie" ("Красивият живот") на Жан Денизо.
Милко Лазаров е завършил кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Владислав Икономов. Изпълнителен продуцент е на едни от най-успешните проекти на БНТ „Великите българи” и изпълнителен продуцент и режисьор на „Голямото четене”. Преподава в кинофакултета на НАТФИЗ – „Експериментално кино и инсценизация“. "Отчуждение" е дебютният му игрален филм, малко странния трейлър може да изгледате по-долу!
Да се върнем към другите отличници във Венеция. Наградата на Международната асоциация на филмовите критици (ФИППРЕСИ) за най-добър филм от конкурсната програма получи "Том във фермата" на канадския вундеркинд Ксавие Долан (на снимката горе). От паралелните секции "Horizons" и "Critic's Week" ФИППРЕСИ избра за най-добър "The Reunion".
По-рано през деня същата асоциация съобщи, че Голямата й годишна награда ще бъде връчена на носителя на "Златна палма" "Животът на Адел: части 1 § 2", известен още като "Blue Is The Warmest Colour"!
Спряганият за фаворит "Филомена" на Стивън Фриърс пък получи "Venice Queer Lion" за "поставяне на дневен ред хомосексуалността, СПИН и хомофобията".


Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО