LATEST

ХАЯО МИЯДЗАКИ ПОТВЪРДИ, ЧЕ СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ КИНОТО, ОСТАВА ВСЕ ТАКА ВЕЛИК И НЕДОСТИЖИМ


Хаяо Миядзаки потвърди, че е взел решение да преустанови кариерата си. "Много пъти съм споменавал за тази възможност, но този път наистина се оттеглям. Моята епоха в анимацията приключи", заяви 72-годишния Миядзаки на пресконференция в Токио. Той отбеляза, че в бъдеще ще се посвети на музея на анимационното студио "Гибли", в което работи от близо 30 години.
Миядзаки започва кариерата си през 1963 г., когато постъпва в най-голямото японско анимационно студио "Тоей". През 1984 постига голям успех с режисьорския си дебют "Наусика от долината на вятъра". През 1985, заедно с други колеги, сред които и Исао Такахата, основава студио "Гибли", в ще създаде всички свои следващи творби. Анимационните филми на Хаяо Миядзаки са изключително популярни не само в Япония, но и в целия свят. Дори само изключителният "Принцеса Мононоке" е достатъчен, за да остави името му, изписано с главни букви в историята на световното кино. През 2002 пък получи напълно заслужено Оскар за "Отнесена от духовете".
На тазгодишния кинофестивал във Венеция той се представи с "Kaze Tachinu" ("The Wind Rises") след 5-годишна пауза. Лентата е посветена на японския авиоконструктор Джиро Хорикоши, разработил лекия изтребител A6M Zero. Такива бойни самолети е използвала императорската армия при бомбардировката на Пърл Харбър по време на Втората световна война. Поклон!

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО