LATEST

КАКВО СЕ СЛУЧВА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ?

До края на филмовия фестивал във Венеция има още няколко дни, но част от фаворитите вече са ясни, точно както миналата година на този етап от надпреварата "The Master" се спрягаше като най-сигурен претендент за "Златния лъв".
Естествено, ако си спомняте, филмът на Пол Томас Андерсън се размина с най-важния приз, тъй като получи две други отличия - "Сребърен лъв" за режисура и "Купа Волпи" за двамата водещи актьори, предизвиквайки мини-скандал. Според регламента на фестивала един филм не може да бъде фаворизиран с няколко награди. За да се избегнат подобни недоразумения, тази година има прибавена за първи път "Специална награда на журито", но въпреки това правилата си остават същите: един филм не може да получи втора награда. Изключение може да бъде направено само за актьорски приз, но след специално разрешение от фестивалния директор! Ако филмът получва "Златен лъв" обаче, изключения не се допускат!

Това със сигурност ще е най-голямата дилема пред журито, свързана с основния фаворит до момента - драмата "Филомена" на Стивън Фриърс. Джуди Денч е главната претендентка за наградата за най-добра актриса, но ако я получи това автоматично означава, че лентата няма право да вземе "Златния лъв". "Филомена" е трогателен разказ за ирландка, която през целия си живот се опитва да открие детето си, след като й е било отнето. Филмът е базиран върху книга на журналиста Мартин Сиксмит за Филомена Лий, която през 1952 г. ражда извънбрачно дете в католическа Ирландия, където това е смятано за голям грях. Настаняват я в манастир и за нея се грижат монахини, за да може детето да бъде осиновено и отведено в Америка. 78-годишната Денч заяви на пресконференция, че се е сприятелила с Филомена Лий. "Тя е изключителен човек", увери актрисата. "Весела и забавна е, води активен начин на живот, макар че е на 80 години."

Сред останалите 13 заглавия, прожектирани в официалната селекция до момента, изпъкна и анимацията "The Wind Rises" на Хаяо Миядзаки. Междувременно стана ясно, че японският режисьор е решил да се оттегли от света на киното на 72-годишна възраст. Анимацията все още е огромен хит в Япония, където не слиза от първото място в бокс-офиса от юли насам. Миядзаки получи "Оскар" през 2001 г. за "Отнесена от духовете", а "Принцеса Мононоке" и до днес се смята за ненадминат шедьовър.


Други фаворити са "Следи" на Джон Къран, "Том във фермата" на канадското дете-чудо Ксавие Долан, "Нулева теорема" на Тери Гилиъм и "Божие дете" на Джеймс Франко. Никълъс Кейдж, който напоследък се снима предимно в глуповати екшъни, получи възторжени отзиви за изпълнението си в "Джо" на Дейвид Гордън Грийн. Неговият персонаж е бивш затворник, който работи денем във фирма за окастряне на дървета, а нощем попийва алкохол. Спокойният му живот обаче е подкопан от желанието му да помогне на младеж, който полага усилия да издържа семейството си - майка си, бащи си алкохолик и сестра си.

"Нулева теорема" на Тери Гилиъм поставя въпроси за смисъла на живота в свят, където доминира виртуалната реалност. "Бъдещето вече е действителност и ние сме затворници на това бъдеще, отношенията ни днес със съвремието са виртуални", каза 72-годишният режисьор. Главният герой във филма Коен Лет (Кристоф Валц) е гениален математик, който живее като отшелник в изгорял параклис. От него той излиза само за да отиде на работа. Той работи в огромен завод, където има единствено машини, захранвани с велосипедна енергия. Проектът "Нулева теорема", който му е възложен от директора (Мат Деймън), е да изясни загадката и смисъла на живота. Тери Гилиъм каза, че точно като в "Бразилия" новият му филм е за "големите компании, които поглъщат и консумират индивида, но той не казва нищо, за да не загуби работата си." В лентата участват още Мелани Тиери, Тилда Суинтън, Бен Уишоу.

Актьорът Скот Хейз разкри, че прекарал три студени месеца в планински район в Тенеси, изяждал парче риба и една ябълка дневно и спял в пещери, за да се подготви за ролята на убиеца Лестър Балард във филмовата адаптация по книгата "Божие дете" от Кормак Маккарти. "Знаех, че персонажът ми стига до крайност в своята лудост", подчерта Хейз. Образът му е вдъхновен от истинския убиец Ед Гийн, послужил също за основа на Норман Бейтс от "Психо" и Ледърфейс от "Тексаското клане". Хейз отслабнал с 20 кг. за ролята си във филма. "Много зрители могат да си помислят, че съм открил маниакално луд в гората и съм го снимал", разказа режисьорът на филма Джеймс Франко. "Скот обаче се превъплъти по впечатляващ начин в ролята. Той сякаш не бе на този свят - не проверяваше дори есемесите си."

Председател на журито тази година е 73-годишният Бернардо Бертолучи. В състава са също британската режисьорка и писателка Андреа Арнолд, френската актриса Виржини Ледоайен, френско-швейцарският оператор Ренато Берта, германската актриса Мартина Гедек, композиторът Риучи Сакамото и Кери Фишър, която, надяваме се, знаете коя е.

Изненадващо, два от филмите, които получиха най-много аплодисменти и възторжени рецензии от критиката, не бяха включени в конкурсната програма. Става въпрос за "Гравитация" на Алфонсо Куарон, с който беше открит феста и "Лок" на Стивън Найт с Том Харди. И двата филма ще бъдат представени и в Торонто.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО