LATEST

2013 VENICE FILM FESTIVAL: THE WINNERS

Golden Lion
Sacro Gra, dir: Gianfranco Rosi
Grand Jury Prize
Stray Dogs, dir: Tsai Ming-liang
Silver Lion for Best Director
Alexandros Avranas, Miss Violence
Volpi Cup, Best Actor
Themis Panou, Miss Violence
Volpi Cup, Best Actress
Elena Cotta, Via Castellana Bandiera
Marcello Mastroianni Award for for Best New Young Actor or Actress:
Tye Sheridan, Joe
Best Screenplay
Steve Coogan, Jeff Pope, Philomena
Special Jury Prize
The Police Officer’s Wife, dir: Philip Groning

CRITICS WEEK
Lion of the Future – “Luigi De Laurentiis” Venice Award for a debut film:
White Shadow, dir: Noaz Deshe

HORIZONS
Best Film
Eastern Boys, dir: Robin Campillo
Special Jury Prize:
Ruin, dirs: Amiel Courtin-Wilson, Michael Cody
Best Director:
Uberto Pasolini, Still Life

Италианският филм "Sacro GRA" ("Свещеният римски околовръстен път") на режисьора Джанфранко Рози стана първата документалнa продукция, печелила "Златен лъв" на 70-ия кинофестивал във Венеция. Това е и първият италиански филм от 15 години с водещата награда на най-стария кинофестивал в света. Журито тази година беше оглавявано от Бернардо Бертолучи, точно 30 години след първото председателстване на великия режисьор. "Не знаех, че от 15 години италиански филм не е печелил тази награда във Венеция", заяви Рози. "Предишната награда е печелена от Джани Амелио, а по-предишната от Бертолучи, така че това за мен е невероятна чест. А днес видях маестрото и той беше изключително развълнуван, когато ми връчи наградата. Това я прави още по-важна".
"Sacro GRA", чието име е игра на думи за названието на околовръстния път, което напомня за италианската дума за Светия Граал, е за живота на десетина души. Сред тях са трима учени, шофьори на линейки, рибар, интелектуалец без късмет.
Въпреки големите различия между критиците за 20-те филма в конкурсната програма тази година, Бертолучи каза, че не си спомня някой от журито да е възразил "Златният лъв" да бъде присъден на "Sacro GRA". "Мисля, че всички в журито почувстваха поетичната сила на филма на Рози и това е всичко, което може да бъде казано", каза Бертолучи.
Сред филмите, които останаха без награда, са "Под кожата" на Джонатан Глейзър със Скарлет Йохансон като извънземна в човешка форма, "Паркланд" за убийството на Кенеди, както и "Дете на Бога" на Джеймс Франко.
"Sacro GRA" беше един от двата документални филма, включени за пръв път в конкурсната програма на фестивала. Другият беше "Неизвестното известно" на американеца Ерол Морис. Наградата за "Sacro GRA" е "смела постъпка на журито". Тя е "показателна за възхода на документалните филми през последните години", каза критикът Джей Уайсбърг от "Variety". "Сребърен лъв" за най-добър режисьор спечели гъркът Александрос Авранас с филма "Мис Насилие" за семейство, в което баща сводничи на децата и внуците си. Купата "Волпи" за най-добър актьор пък отнесе Темис Пану за ролята си на бащата в "Мис Насилие". Италианката Елена Кота спечели купата "Волпи" за най-добра актриса за ролята си във филма "Улица Кастелана Бандиера" на режисьора Ема Данте. Филмът "Филомена" с Джуди Денч за възрастна ирландка, търсеща сина си, даден за осиновяване под натиска на монахини, беше смятан за фаворит на фестивала, но спечели само наградата за най-добър сценарий за Стив Куган и Джеф Поуп. Тай Шеридан, който играе момче с тежко минало в американския филм "Джо" с Никълъс Кейдж, спечели наградата за най-добър нов актьор. Той сподели, че идолът му е Джеймс Дийн. Тайванският режисьор Цай Мин-Лян спечели Голямата награда на журито с "Бездомни кучета" за мъж и двете му деца, които живеят, отхвърлени от обществото в тайванската столица.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО