LATEST

"ЛЮБОВ" НА МИХАЕЛ ХАНЕКЕ ОБРА СЕЗАРИТЕ

Михаел Ханеке е печелил два пъти Златна плама на фестивала в Кан, но негов филм досега не беше получавал награда Сезар, френския еквивалент на Оскарите. Това се промени снощи с гръм и трясък на церемонията, която се състоя в театър Шатле в Париж, след като "Любов" буквално обра статуетките в почти всички категории, в които беше номиниран. И по-точно: за най-добър филм, режисьор, актьор, актриса и оригинален сценарий. Другият голям победител на вечерта беше "Ръжда и кости" на Жак Одиар, който получи четири Сезара, включително за най-добър адаптиран сценарий. "Camille Redouble" на Ноеми Лвовски имаше най-много номинации, но остана тотално пренебрегнат от Френската кино академия.
Продуцентката на "Любов" Маргарет Менегоз излезе на сцената за да получи първото от отличията за филма от името на Михаел Ханеке, който в момента е в Щатите заради Оскарите. "Михаел е поласкан и щастлив, че академията, която представлява най-емоционалното кино на света, най-накрая го призна като един от своите", каза тя.
Еманюел Рива, която е най-възрастната актриса някога номинирана за Оскар, беше в Париж и получи лично статуетката си за най-добра актриса. "Работих по филма с истинска страст и съм благодарна, че в зенита на живота си имам възможността да се докосна до теми, които вълнуват всички ни. За първи път получавам Сезар, благодаря на всички", каза видимо развълнуваната Рива пред станалата на крака публика. Когато обаче се опита да вдигне статуетката преди да слезе от сцената, актрисата се пошегува, че е по-тежка от самата нея.
Партньорът на Рива в "Любов" Жан-Луи Трентинян не присъстваше на церемонията, за да получи Сезара си за най-добър актьор заради театрални ангажименти в Брюксел. Синът му се качи на сцената, за да приеме наградата от негово име и звънна по телефона на баща си. "Благодаря на всички, които са гласували за мен и дори на тези, които не са, защото другите номинирани също са много добри. Много съм развълнуван, целувки на всички", каза през слушалката Трентинян.
Наградата за най-добър чуждестранен филм отиде при "Арго" на Бен Афлек, който не присъстваше на церемонията, но изпрати специално съобщение, с което благодари за оказаната чест и признанието на френската Академия и публика.
Кевин Костнър, който в момента се намира във Франция, където снима нов филм с режисьора МакДжи, получи Почен Сезар. "Благодаря, че ме приемате такъв, какъвто съм", заяви разплакан от сцената на Шатле актьорът.
Ето и пълен списък с всички наградени:

Best Picture
Amour

Director
Michael Haneke, Amour

Actress
Emmanuelle Riva, Amour

Actor
Jean-Louis Trintignant, Amour

Supporting Actress
Valérie Benguigui, What’s In A Name

Supporting Actor
Guillaume de Tonquedec, What’s In A Name

Original Screenplay
Michael Haneke, Amour

Adapted Screenplay
Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Rust & Bone

Newcomer (Female)
Izia Higelin, Mauvaise Fille

Newcomer (Male)
Matthias Schoenaerts, Rust & Bone

Original Score
Alexandre Desplat, Rust & Bone

Sound
Antoine Deflandre, Germaine Boulay, Eric Tisserand, Cloclo

Cinematography
Romain Winding, Farewell, My Queen

Editing
Juliette Welfling, Rust & Bone

Costumes
Christian Gasc, Farewell, My Queen

Art Direction
Katia Wyszkop, Farewell, My Queen

First Film
Louise Wimmer, Cyril Mennegun

Foreign Film
Argo

Animated Film
Ernest Et Célestine, Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

Documentary
Les Invisibles, Sébastien Lifshitz

Short Film
Le Cri Du Homard, Nicolas Guiot

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО