LATEST

КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОСКАР ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ?

Раздаването на наградите Оскар наближава, но тази година все още няма изявен фаворит за най-важната статуетка за филм на годината. В началото на сезона "Враг номер едно" на Катрин Бигълоу като че ли беше сред любимците на критиката, но впоследствие загуби част от подкрепата си заради критиките за ненужно и необосновано насилие.
На последните церемонии на различните гилдии "Арго" на Бен Афлек печели награда след награда, но дали е възможно най-важният Оскар да отиде при филм, който не е получил номинация за най-добър режисьор и не е фаворит в актьорските категории?
И на последно място все пак не трябва да забравяме "Линкълн" на Стивън Спилбърг, който има цели 12 номинации и като нищо може да се превърне в големия победител на 24 февруари. За Спилбърг това ще бъде втора голяма победа на най-важните филмови награди в света от 1993 г. и "Списъкът на Шиндлер" насам, когато за първи път успя да се добере до наградите за филм на годината и най-добър режисьор.
В този списък като че ли малките продукции като "Любов" на Михаел Ханеке и "Зверовете на дивия юг" на като че ли нямат големи шансове, но като имаме предвид, че гласовете на членовете на Академията ще бъдат разпокъсани между няколко от основните претенденти, все пак нищо не е 100% сигурно и в крайна сметка може да се окаже, че има изненадващ победител.
Истината е, че церемонията по раздаване на наградите Оскар ще бъде особено интересна тази година именно защото предварително нищо не е ясно. В три поредни материала ще проследим какво мисли ПОП КУЛТУРА за деветте номинирани филма в най-важната категория и кой от тях има най-големи шансове за победа (част 1 от 3).

"Линкълн"
Какво мисли Академията: 12 номинации, включително за филм, режисьор, главна мъжка роля (Даниел Дей-Люис), поддържаща мъжка роля (Томи Лий Джоунс) и поддържаща женска роля (Сали Фийлд)
Какво мисли публиката: 183 569 000 млн $ световен бокс-офис, от които 169 069 000 млн $ от САЩ и Канада (всички приходи са според данните на 3 февруари 2013 г.)
Какво мисли ПОП КУЛТУРА: Още от момента, в който Спилбърг обяви, че ще снима филм за Честния Ейб, на всички беше ясно, че лентата ще бъде сред основните претенденти за следващите награди Оскар. А фактът, че известният режисьор и сценаристът Тони Къшнър са разработвали проекта в продължение на години, само добавя още повече към шансовете му за спечелване на най-много статуетки. Огромният бокс-офис в САЩ и почти сигурната победа на Даниел Дей-Люис в категорията за най-добра мъжка роля могат да бъдат само в плюс. Фактът, че "Линкълн" има най-много номинации сред филмите тази година също е в негова полза, защото в повечето слуваи това води и до най-много награди. И все пак има едно голямо НО: до момента филмът беше пропуснат сред големите победители и на Златните глобуси, и на Наградите на филмовата критика, така че нищо не е 100% сигурно. 
Какво мисли българската критика: все още не са го гледали
Други номинации и награди: Златен глобус за Даниел Дей-Люис, 10 номинации за наградите БАФТА, 2 награди от Гилдията за актьорите за Даниел Дей-Люис и Томи Лий Джоунс

"Животът на Пи"
Какво мисли Академията: 11 номинации, включително за филм, режисьор, адаптиран сценарий, операторско майсторство и монтаж
Какво мисли публиката: 526 033 000 млн $ световен бокс-офис, от които 104 734 000 млн $ от САЩ и Канада
Какво мисли ПОП КУЛТУРА: В продължение на дълги години всички смятаха, че историята на младия индиец, който се озовава в една лодка насред океана с бенгалски тигър е напълно неподходяща за пресъздаване на голям екран. Всъщност няколко режисьора се пробват с проекта без успех преди появата на Анг Лий, който със зашеметяващата си визия и изключителни специални ефекти най-накрая успява да разбие кода на романа на Ян Мартел. Честно, можете ли да си представите, че тигърът през цялото време е компютърно анимиран и в същото време изглежда толкова истински? Още по-впечатляващ е фактът, че сред получените 11 номинации за Оскар няма нито една за актьорските категории, което превръща "Животът на Пи" в първия филм след "Властелинът на пръстените: Завръщането на Краля", който успява да постигне такъв успех без подкрепата на актьорската гилдия. Тук очаквайте да се повтори "сценарият" "Хюго" от миналата година, който също имаше рекорден брой номинации, но спечели 5 Оскара само в техническите категории.
Какво мисли българската критика: "Животът на Пи" е лесносмилаем разказ не само за физическото оцеляване. Той е откровение за духовното съзряване като резултат от болезненото търсене на Истината и на обобщени понятия като Вяра и Бог... Филмът е изпълнен със символи и психоаналитични препратки, а многобройните и разнопосочни разсъждения, анализи и заключения позволяват на всеки зрител да намери частица радостна мъдрост за себе си.", dalt, cinefish.bg
Други номинации и награди: 9 номинации за БАФТА, Златен глобус за музиката на Майкъл Дана

"Клетниците"
Какво мисли Академията: 8 номинации, включително за филм, главна мъжка роля (Хю Джакмън), поддържаща женска роля (Ан Хатауей) и най-добра песен
Какво мисли публиката: 315 513 000 млн $ световен бокс-офис, от които 139 813 000 млн $ от САЩ и Канада
Какво мисли ПОП КУЛТУРА: Първите реакции от този филм бяха толкова възторжени, че имаше един момент, в който всички си мислеха, че именно "Клетниците" ще бъде големият победител тази година. Фактът, че всички актьори пеят на живо като че ли беше сред най-съществените потвърждения за това. Липсата обаче на номинация за режисьора Том Хупър като че ли обаче пресече всички шансове за продукцията. Към това можем да прибавим и отсъстващи номинации за сценарий и монтаж и трябва да се върнем назад във времето чак до 1931 г. и "Grand Hotel", за да открием победител за най-добър филм, който да не е присъствал в някоя от тези категории. Златният глобус за най-добър мюзикъл успя да задържи филма сред фаворитите, но за момента победа в най-важната категория на Оскарите изглежда почти невъзможна.По принцип не обичаме да се хвалим, но ето какво сме написали за мюзикъла точно на 30 май миналата година: "Малко е рано, но нашата прогноза е, че ще има над 10 номинации, но ще спечели само две-три в маловажните категории като костюми, грим и т.н. Помнете ни думата!"
Какво мисли българската критика: "Този мюзикъл излъчва аристократизъм и страст, създаден е с безмерна обич и поразява с революционен устрем. Пропуснеш ли „Клетниците” – обръщаш гръб на историята, литературата, музиката и киното (личните ми четири страсти!), съчетани в уникално единство. Което е жестока грешка… Може би простима, но… не и заличима… Изводът? Не я правете!", Svetly, operationkino.net
Други номинации и награди: 3 Златни глобуса: за най-добър мюзикъл, най-добър актьор в комедия/мюзикъл (Хю Джакмън) и най-добра поддържаща актриса (Ан Хатауей), 9 номинации за наградите БАФТА, 4 номинации от Гилдията за актьорите
(край на първа част)

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО