LATEST

FILM REVIEW: ХОБИТ: НЕОЧАКВАНО ПЪТЕШЕСТВИЕ

Всяко велико приключение си има своето начало и "Хобит: неочаквано пътешествие" поставя основите на всичко, което познаваме и ще последва във "Властелинът на пръстените", със замах и въображение. Оказва се, че новата трилогия на Питър Джаксън за Средната земя не е просто дословна адаптация на детската книжка на Толкин, в която разбираме как Билбо е намерил пръстена, а истински прикуъл на "Властелина", чиято основна цел е да покаже зараждането на злото.
Болните фенове на автора може да недоволстват колкото си искат, но с добавянето на всички нови сюжетни линии, Джаксън се опитва да превърне "Хобит" в епос от ранга на "Властелина", а като имаме предвид, че всичко е направено по късните записки на самия Толкин, няма място за съмнение, че може би това е била и самата идея на писателя.
И както казва Галадриел някъде по средата на филма: "С това пътешествие събудихме древно зло, което все още е скрито за нас и тепърва ще се разкрива!". Какво изобщо прави Галадриел в "Хобит" обаче ще си разберете сами.
Филмът започва повече от впечатляващо с историята на Еребор - последното велико кралство на джуджетата. Копаейки дълбоко в недрата на мините, жадните за злато и скъпоценности създания откриват аркенския камък. Заслепени от алчността си и мислейки, че това е знамение от Господ за величието им, джуджетата напълно забравят, че който се рови из дълбините на земята, може да попадне само и единствено на древно зло. То обаче не закъснява с появата на дракона Смог, който превзема двореца, изгонва джуджетата и ги обрича да започнат да се скитат немили-недраги из Средната земя без дом и родина. До края на филма от Смог се виждат единствено краче, опашка и око.
След този пролог, който отсъства в книгата, Джаксън ни връща обратно в познатото Хобитово и пътешествието може да започне. Мартин Фриймън в ролята на Билбо е повече от изключителен, дори не се нуждае от реплики, един негов поглед е достатъчен, за да изрази цяла палитра от мисли и чувства. А те не са никак доброжелателни, когато съвсем ненадейно се оказва домакин на тайна вечеря, на която присъстват 13 джуджета и един магьосник. Този епизод на някои може да се стори малко разтегнат, но всеки кадър с Фриймън и неговите физиономии заслужава да си остане на мястото. Джуджетата са избрани така, че да могат да бъдат различавани едно от друго, но при все това е изключително трудно да запомниш кой кой е. Наблегнато е единствено на предводителя Торин Дъбощит (Ричард Армитидж), който е тукашния Виго Мортенсен, и за да бъдат паралелите с "Властелина" още по-очебийни, дори му е измислен архи-враг, с който тепърва ще се сблъсква.
Филмът всъщност стига доста напред в повествованието на книгата, да се надяваме, че е останал и достатъчно материал за следващите две части.
Спираме с разкриването на историята, дори Ви препоръчваме да не четете нищо повече за "Неочаквано пътешествие". Просто се отпуснете удобно в меката седалка в киносалона и се подгответе да прекарате едни от най-задоволителните 160 минути пред големия екран тази година.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО