LATEST

ПОП КУЛТУРА ПРОГНОЗИРА: КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОСКАР ЗА ГЛАВНА МЪЖКА РОЛЯ

До обявяването на номинациите за Оскар има повече от месец, но претендентите вече са ясни. В два поредни материала ПОП КУЛТУРА ще направи своята прогноза за основните претенденти в две от най-важните категории - за главна мъжка и женска роля.
В първата тази година определено е крайно пренаселено и петте свободни места могат да бъдат запълнени от раз, така че много вдъхновени актьорски изпълнения със сигурност ще останат незаслужено пренебрегнати.
Двата основни претендента пък са на път да отнесат третия си Оскар, но както винаги в Холивуд - никога нищо не е сигурно. Шефовете на студиата отделят огромни суми, за да подкрепят кампаниите за номиниране на фаворитите си, но в крайна сметка различните гилдии имат крайната дума. През януари ще сверим нашите прогнози с реалните номинации, започваме с актьора, който има най-големи шансове за победа:

Даниел Дей-Люис, "Линкълн"
Вече е печелил наградата два пъти - за "Левия ми крак" през 1989 г. и "Ще се лее кръв" през 2007 г. Дей-Люис е от актьорите-хамелеони, които обичат изцяло да се слеят с персонажа си от екрана. Точно това се случва и в "Линкълн", а и членовете на Академията ще са повече от радостни да дадат наградата за талантливото пресъздаване на Честния Ейб, великия освободител на американската нация. Подобни патриотични жестове винаги се ценят. Като цяло дори очакваме "Линкълн" на Спилбърг да е филмът с най-много номинации на тези Оскари (заедно с "Клетниците").Дензъл Уошингтън, "Полет"
Уошингтън също е получавал наградата два пъти досега - веднъж за поддържаща роля в "Слава" и след това за главна мъжка роля в "Тренировъчен ден", когато стана и втория чернокож носител на заветния приз. В полет играе алкохолизиран пилот на самолет, който се превръща в медиен герой, докато собствените му демони са напът да го съсипят изцяло. Академията винаги си е падала по герои-алкохолици, които в крайна сметка успяват да си стъпят на краката, а и критиката единодушно обяви изпълнението на Дензъл за вдъхновяващо. Номинацията е повече от сигурна. Хоакин Финикс, "The Master"
Финикс в типично негов стил заяви преди известно време, че цялата кампания около наградите Оскар е едно голямо недоразумение, но дори тези забележки най-вероятно няма да го лишат от номинация. Според критиката изпълнението му в последния филм на Пол-Томас Андерсън за млад мъж, който е привлечен от зараждаща се секта през 50-те години, навява спомени за Брандо, а това само по себе си е голям комлимент.Брадли Купър, "Наръчник на оптимиста"
Купър е с големи шансове да получи първата си номинация за ролята на бивш учител, който се завръща при родителите си след осем месечен престой в психиатрична клиника. От една страна той е решен да изгради живота си отново, да остане позитивно настроен и да се събере с бившата си съпруга, въпреки усложняващите обстоятелства покрай раздялата им. От друга, родителите на Пат искат от него единствено да си стъпи на краката и да сподели семейната страст към футболния отбор “Орлите на Филаделфия“. Новият филм на Дейвид О. Ръсел е фина комедия за малките неща в живота, най-вероятно целият актьорски каст ще получи номинации. Ако не друго, Купър със сигурност няма да се размине със "Златен глобус" за най-добър актьор в комедия.Антъни Хопкинс, "Хичкок"
Да изиграеш реално съществувала личност винаги е развнозначно на номинация, a като прибавим и очевидния факт, че сър Антъни Хопкинс е идеален за ролята на Алфред Хичкок - попадането в крайния списък с номинирани е в кърпа вързано. Хопкинс има четири номинации до момента и само една награда - за "Мълчанието на агнетата" през далечната вече 1991 г.Джон Хоукс, "Сеанси"
Филмът беше прожектиран на SoIndependent, дано да сте го гледали. Документалният филм "Breathing Lessons" за живота на Марк О'Брайън, който живее в инвалидна количка, спечели Оскар, а сега Хоукс играе същия човек в отчаян опит да загуби девствеността си с помощта на секс-терапевт. Актьорът е едновременно драматичен и изненадващо забавен, така че има всички шансове даполучи втората си номинация за две години. През 2010-та беше в списъка за поддържащи актьори с "Winter's Bone".Хю Джакман, "Клетниците"
Адаптацията на хитовия мюзикъл е като манна небесна за бившия водещ на наградите, тъй като му позволява да покаже не само актьорските, но и музикалните си способности. Дори има чисто нова песен, която е написана специално за него. Първите отзиви от прожекциите на "Клетниците" са феноменални - филмът със сигурност ще бъде огромен касов хит и ще получи купища номинации за Оскар, но както веднъж прогнозирахме - ще спечели няколко статуетки само в незначителните категории. Все пак това ще бъде първа номинация за Джакман, а е възможно и да изпее някоя от песните по време на церемонията, което би трябвало да е достатъчно.Жан-Луи Трентинян, "Любов"
Снощи Трентинян беше отличен за най-добър актьор на Европейските филмови награди и макар че Академията не си пада много по филми, в които се говори на различен език от английския, номинация все пак е напълно възможна (за справка: Роберто Бенини, Марион Котияр). Да не подценяваме факта, че това е голямото завръщане на екрана на иконична френска звезда след 14-годишна почивка в роля, която човек получава веднъж в живота - на старец, който трябва да реши дали да помогне на болната си съпруга да се пренесе по-бързо на онзи свят. Гласуващите трябва да имат камъни в гърдите, ако не се трогнат от точно този филм.Бил Мъри, "Hyde Park on Hudson"
Много хора смятат, че Мъри беше несправедливо ограбен за "Изгубени в превода", единствената му предишна номинация, така че едно евентуално ново признание би било идеалната компенсация. Актьорът е в стихията си в ролята на президента Франклин Делано Рузвелт, единствената пречка може да се окаже фактът, че филмът е прекалено малък и не беше посрещнаст еднозначно от критиката.Добре е да отбележим още:

Ричърд Гиър, "Арбитраж"
Джак Блек, "Бърни"
Бен Афлек, "Арго"
Том Холанд, "Невъзможното"
Мат Деймън, "Promised Land"
Кристоф Уолц, "Джанго без окови"Клинт Истууд, "Trouble With the Curve"

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО