LATEST

FILM REVIEW: ЧУДНАТА ПЕТОРКА

Детските истории, в които главният герой умира в самото начало не са много. Аз лично се сещам само за "Братята с лъвски сърца" на Астрид Линдгрен, а сега към този кратък списък можем да прибавим и "Чудната петорка", въпреки че конкретно страхът от смъртта всъщност не е сред централните теми на филма.
Новата анимация на DreamWorks започва именно със смъртта на главния герой Джак Скреж. Започвайки малко по малко да открива специалните си умения Джак, който не помни кой е, започва да си задава въпроси, на които никой не може да отговори. Най-важният от тях е - защо е обречен на живот в самота (никой не може да го види) и каква е мисията му в света.
Мистерията около него започва да се разплита в момента, в който е призован на събрание в щаб-квартирата на Дядо Коледа (или по-скоро Дядо Мраз, в българското озвучаване са запазени някои от каламбурите с руския акцент на добрия старец, извинете, тук той може и да е сравнително лош, само не го ядосвайте).
Заобиколен от Великденския Заек, Феята на Зъбките и Сънчо, Джак открива, че трябва да се присъедини към Пазителите и да защити света от Торбалан, който е напът да открадне мечтите, сънищата и радостта от живота на децата и да започне да им всява единствено страх през деня и кошмари през нощта. Да, "Чудната петорка" е "Отмъстителите" на анимацията и в това няма нищо лошо.
Проблемите, които аз лично успях да открия, са точно два. Първият е, че ролята на Господ е поверена на някакъв мистериозен Лунен човек, който нещо им говори в главите на Пазителите, като до последно не се разбира изобщо кой е и какъв е, но може би това разкритие е запазено за продълженията.
Проблем номер две е, че от един момент нататък всичко започва да се случва с такава бясна скорост, че човек изобщо няма време да се замисли за каквото и да е, но за младите в днешно време това всъщност може и да е предимство.
Във всички други отношения анимацията е пипната по всички правила с внимание към детайла и остроумния диалог.
Джуджетата на Дядо Коледа са като далечни братовчеди на минионите от "Аз, проклетникът" и всъщност само си мислят, че сглобяват подаръци, докато черната работа лежи на плещите от Йетита, които са като далечни братовчеди на Чубака.
Великденския заек пътува през тайни тунели в земята, които се отварят под краката му с едно тупване. Зайо е мъжкар и не обича да му натякват, че в западния свят Коледата е по-важна от Великден.
За най-голяма изненада действието се развива три дни преди Възкресение Христово, така че Дядо Коледа с малко тъга трябва да признае, че "тази година Великден ще бъде по-важен от Коледа".
Феята на Зъбките има множество миниатюрни помощници, а събирането на падналите детски зъбчета е от особено значение, но няма да разкрия защо, това е един от основните двигатели на сюжетната линия.
Сънчо не може да говори, но за сметка на това над главата му се появяват балончета със символи точно както в комиксите.
"Чудната петорка" се цели високо и определено е над средното ниво на анимациите на DreamWorks, пълна мистерия е защо дебютира със сравнително ниски приходи в бокс-офиса в САЩ.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО