LATEST

FILM REVIEW: 007 КООРДИНАТИ: СКАЙФОЛ

Сам Мендес не пропусна да наблегне многократно на факта, че най-голямото му вдъхновение за "007 Координати: Скайфол" е била трилогията на Нолън за Черния рицар и след като изгледате филма няма как да не се съгласите с това твърдение. Мендес обаче не казва цялата истина, най-вероятно от скромност. Използвайки някои от похватите на Нолън, той не само създава най-достоверния и убедителен филм за Джеймс Бонд до момента, но и съвсем съзнателно преобръща с главата надолу всички клишета за супершпионина, които бяха системтично и грижливо изграждани в продължение на цели 50 години.
Да, франчайзът беше рестартиран повече от впечатляващо с "Казино Роял" на Мартин Кембъл, но истината всъщност е, че новото начало се поставя едва с финала на "Скайфол". А той пък от своя страна е директна препратка към "Д-р Но", първият филм за Бонд.
Ето по какъв тънък лед се движи грациозно Мендес и няма нито един момент, в който да пропада (лъжем, Бонд буквално и преносно е принуден сам да счупи леда, за да си спаси живота за пореден път). Истинските фенове на поредицатa ще цвилят от удоволствие през цялото време, забавлявайки се с откриването на препратки не само към всички предишни филми за Бонд, но и към всевъзможни кино-класики, които Мендес копира съзнателно с лекотата, с която обигран фокусник би извадил заек от шапката си.
Единственото правило е, че няма правила. "007 Координати: Скайфол" дори си позволява да се докосне до теми, които са били табу до този момент, като например миналото на Бонд: детството и семейството му. Или важната роля на майка-закрилник, която Ем винаги е играела в живота му.
Началото впечатлява с преследване из улиците и покривите на ориенталския Истанбул, което завършва със смъртта на Бонд, улучен по погрешка от партньорката си в мисията Ийв (Неоми Харис) по заповед на Ем (Джуди Денч), която ръководи операцията от кабинета си в централата на МИ6 в Лондон. Упс. Списък с всички агенти на НАТО, внедрени във вражески организации, ще се озове в неправилните ръце.
След началните надписи, които са достойни за отделно ревю и в които Адел реве "да се продънят небесата", виждаме как Ем пише некролог за Бонд. Предупредихме Ви, че "Скайфол" е нещо много специално!
Естествено, Бонд не е мъртъв! Просто е решил да си вземе малка почивка и да се отдаде на секс и алкохол (за щастие, Веспър е напълно забравена все едно никога не е съществувала, точно и както трябва да бъде).
Когато обаче вижда по новините, че в централата на МИ6 е имало атентат, завръщането му в Лондон е неизбежно. За да бъде приет отново на държавна служба трябва да мине отново през всички тестове за специален агент. Нова изненада. Бонд се проваля във всички изпитания, ръката му трепери, когато насочва пистолета си срещу мишената. Ем обаче го прикрива и го изпраща по следите на откраднатия списък с агенти.
Самата тя е подложена на натиск от новия председател на комисията по отбрана Гарет Малъри (Ралф Файнс). Студената война отдавна е в историята, светът обаче е станал по-уязвим отвсякога, заплахата дебне от всеки ъгъл, злото е притихнало в сенките и никога не знаеш кога ще атакува.
Ем е ключов персонаж, за първи път действието е центрирано изцяло около нея.
Няма да разкриваме останалата част от сюжета, само ще споменем, че от този момент нататък започва истинският екшън, който по стара традиция обикаля половината земно кълбо. Първо се пренасяме в Шанхай, след това в Макао, минаваме през задължителния остров, собственост на злодея (поредното намигване към "Д-р Но", самият остров всъщност е като излязъл от "Генезис" на Нолън), връщаме се обратно в Лондон или по-точно в катакомбите на Лондон, където временно е преместена централата на МИ6, всичко приключва в едно изненадващо изоставено имение в Шотландия, пазено от добрия стар Албърт Фини.
Хавиер Бардем като злодея Силва, който бавно, но последователно заплита възела около Ем, е очаквано добър, жалко, че не присъства повече. Кадърът, в който се появява за първи път, приближавайки се бавно към камерата, разказвайки историята (или по-скоро обърнатата наобратно притча) с плъховете директно може да бъде обявен за класика.
За да бъде лудницата пълна, Силва провокира Бонд като го опипва безсрамно, докато той е със завързани ръце на стол пред него.
"Никога не е късно да опиташ нещо ново", любовно пръхти Бардем. "Откъде знаеш, че не съм опитвал", отсича Бонд.
"007 Координати: Скайфол" определено е най-добрият подарък за 50-я юбилей на Бонд. Браво, Сам! Браво, Мендес!

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО