LATEST

ЕДНО НА НУЛА ЗА КЕВОРКЯН

Пресата беше особено възторжена при предишното завръщане на "Всяка неделя" в ефир. Изписаха се десетки статии, в които преобладаваше единодушното "една легенда се завръща".
Това хубаво, но когато през 2005 г. същата тази легенда ненадейно беше свалена от екран (според слуховете - по поръчка на Първанов), същите тези медии запазиха странно мълчание.
А в продължение на три години "Всяка неделя" редовно пълнеше страниците им с всевъзможни новини и други материали. Интервютата от "Гореща линия" (тогавашното наименование на "Събеседник по желание") се транскрибираха дословно ту от "24 часа", ту от "Труд" - най-големите всекидневници по това време.
Да не говорим за множеството скандали, които програмата успя да генерира! Спомнете си само за лелята на Костов, любезностите, които Карбовски сипеше пред Недялко Йорданов, телемоста от апартамента на Лили Иванова или онова легендарно първо издание през 2002 г., когато Боян Радев се появи пиян в "Шоуто на Адама" с Тодор Колев и каза истини, от които много хора се обидиха.
За съжаление, в България ти е позволено да говориш истината само ако си пиян или луд - във всички други случаи ще бъдеш наритан и отхвърлен. Горкият Боян Радев трябваше да се извинява на народа във второто издание.
Впоследствие Тодор Колев отпадна от програмата, но за сметка на това рейтингите се увеличиха. Може ли да си представите, че само преди седем години обществената телевизия привличаше милиони зрители - при това, не само при излъчването на спортни събития.
Седем години не са чак толкова дълъг период от време - през 2005 г. bTV Новините все още имаха сериозна конкуренция в неделния слот и много често не успяваха да излязат победители в съревнованието. Много бързо и тихомълком обаче нещата се промениха. "Всяка неделя" за пореден път беше свалена от екран, а БНТ направи абсолютно всичко, което беше по силите ѝ, за да стане bTV телевизия номер 1 в България. За целта дори супер-рейтинговият по това време "Дързост и красота" беше набутан в сутрешните часове, но това е една друга история, която е твърде дълга и няма смисъл да се занимаваме с нея в момента. С ирония можем да отбележим, че все пак и у нас все още се намират хора, които помнят.
Та думата ни беше за вестниците, които в онези години пълнеха страниците си с истории от "Всяка неделя". Какво пишат в момента печатните медии за поредното възкресяване на легендарната програма нямаме никаква представа - отдавна престанахме да ги четем.

Сигурни сме обаче, че завръщането на г-н Кеворкян ще вдигне нивото не само на пряката му конкуренция в ефира, но дори и на въпросните "всекидневни парцали" - да, влиянието на една медийна ЛИЧНОСТ може наистина да бъде голямо!
Няма как, завръщането на качествената журналистика и интелигентното говорене в ефир вървят ръка за ръка.
Спомнете си само онзи философски разговор между Доган и Брегович. Или едно изключително (доколкото е възможно) интервю с "ранния" Бойко Борисов, който оттогава не се е разголвал по този начин пред камера.
"Плача на гроба на майка си", сподели тогава генералът, но вече никой не се сеща да го попита дали още плаче и къде.
Огромният архив всъщност е и най-големият коз на програмата. Десетките интервюта с най-големите артисти, писатели, политици и интелектуалци от българска и световна величина са съкровищница, която всяка уважаваща се медия би трябвало да се гордее, че притежава. Продуцентите от "Междинна станция" Иван и Андрей вече намекнаха, че архивът ще бъде използван. Само не споменаха в каква част и от кой период на предаването, понеже доколкото си спомняме третата "Всяка неделя" беше ко-продукция с БНТ.
Надяваме се обаче, че новият изпълнителен директор на Нова Телевизия, г-н Дидие Щосел, напълно осъзнава, че да пуснеш г-н Кеворкян в ефира си е нож с две остриета.
Ако новата "Всяка неделя" събере рекорден брой зрители пред екрана (което е напълно вероятно, и без това вторият частен национален канал отдавна закъса с рейтинга), това автоматично означава, че оттам-нататък всъщност новият шеф на телевизията ще бъде именно К.К.
Първите резултати в тази посока вече са налице.
Цветанка Ризова уж готвеше уикенд блок за сутрешните часове на Нова, а изведнъж обяви, че напуска медията, която я търпя в продължение на толкова много години.
Естествено, Ризова едва ли е останала доволна от факта, че на мястото на нейното неделно предаване всъщност ще се появи човекът, който от толкова години тънко я иронизира в дописките си, наричайки я презрително Цв. Р.
Ако слуховете са верни - Цветанка в най-скоро време ще "изгрее" в ефира на bTV рано сутрин в неделя на мястото на "Отпечатъци" на Мира Баджева. Казано директно - Цв. Р. отива в трета глуха, където всъщност ѝ е мястото.
Едно на нула за Кеворкян!
А "Всяка неделя" дори още не е стартирала.
Да се готвят всички други, на които старият реваншист има зъб - те си знаят кои са.
Интересно само какво ще се случи с "Директно Карбовски", другият клонинг на легендарната програма, който досега се излъчваше в събота по Нова.
К.К. вече се пошегува, че е напълно вероятно М.К. да се завърне под топлото му бащинско крило.
Росен Петров и Бареков, от своя страна, също ще са принудени да вегетират в сянката на гиганта, от който, да се надяваме, едно време са се учили.
Те обаче ще отвърнат на удара и понеже познаваме начина, по който мислят, прогнозираме, че "на гърба" на първото издание на "Всяка неделя" Росен Петров ще прави "сензационно" интервю с Лили Иванова.
Примата май все още е сърдита на Кеворкян, заради онзи телемост от собствения ѝ апартамент, когато отказа да се включи в общ разговор със Слави Трифонов (Слави, за съжаление, едва ли ще може да се появи при Кеворкян по Нова, но също би бил интересен събеседник за Роската).
"Пише блус, пише джаз, пише много неща", каза тогава Лили за модерната си тениска, фръцна се и излезе от кадър, оставяйки техниците на БНТ, разпънали техника и кабели в дома ѝ, в пълно нeдоумение. Ясно е, Кеворк Кеворкян знае как се прави телевизия!

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО