LATEST

АЛФРЕД И ТИПИ

В момента се снимат цели два филма за Алфред Хичкок. "Hitchcock", за който вече сме писали, се концентрира около снимачния процес на "Психо", а в ролята на знаменития режисьор е Антъни Хопкинс.
"The Girl" пък проследява странните отношения между Хичкок (Тоби Джоунс) и Типи Хедрън (Сиена Милър) и съвместната им работа по "Птиците" и "Марни". На снимката по-горе ги виждаме на премиерата на първия. Ако бяха взели Любо Нейков щеше да има по-голяма прилика!
В началото на 60-те майсторът на съспенса отчаяно се опитва да намери новата си муза сред младите актриси. Класическите холивудски звезди вече са на изчезване: Грейс Кели се е оттеглила от киното след брака си с принца на Монако, Кари Грант минава 60-те, Хичкок обвинява директно Джеймс Стюарт за провала на "Шемет" ("Публиката не желае да гледа застаряващи величия!"), а Одри Хепбърн има прекалено момчешко излъчване, което е неподходящо за неговите филми.
В лицето на тогавашната моделка Хедрън, която Хич забелязва на корица на списание, режисьорът вижда следващата Грейс Кели, актрисата, която най-пълно се припокрива с идеала му за невинност, криеща в себе си непредсказуемост.
Хичкок подписва ексклузивен договор с изгряващата звезда и двамата започват работа по снимките на "Птиците". През следващите няколко години животът на Хедрън се превръща в кошмар. Режисьорът налага такъв психически тормоз над неопитната актриса, че след "Марни" тя отказва да се снима повече в негови филми. Той от своя страна ѝ забранява да приема предложения от други режисьори. Заради това ембарго всъщност Хедрън не се снима в нито един сносен филм през следващите години. След втория им общ филм от 1964 г., тя се появява на голям екран чак три години по-късно с малка роля като съпругата на Марлон Брандо в почти негледаемия "Графинята от Хонконг" на Чарли Чаплин.
За съжаление, светът ще трябва да я запомни с двете ѝ роли при Хичкок. Ако трябва да сме честни, дъщеря ѝ Мелани Грифит също не е участвала в нито един филм, който да си заслужава, така че явно така им било писано.

Да се върнем на Хичкок обаче. Вчера стана ясно, че в новата анкета на британското списание Sight & Sound "Шемет" е изместил "Гражаданинът Кейн" като най-великия филм в историята на киното!
В допитването от 1982 г. филмът е под номер 7, десет години по-късно е на номер 4, а през 2002 г. се изкачва до второ място. Когато излиза през 1958 г. "Шемет" се проваля в кината, но по-късно е преоткрит от публиката и критиката, както и почти цялата филмография на Хичкок.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО