LATEST

FILM REVIEW: НЕВЕРОЯТНИЯТ СПАЙДЪР-МЕН

Нека да сме наясно от самото начало - "Невероятният Спайдър-мен" е добър и заслужава да се гледа. Със сигурност е с класи над последния филм на Сам Рейми, но точно тук е и проблемът.
Паралелите с предишната трилогия са неизбежни, имайки предвид, че лентата на Марк Уеб всъщност разказва абсолютно същата история: Питър Паркър е ухапан от паяк, чичо му е убит заради неговото малодушие, Питър се превръща в Спайдър-мен.
Сюжетът накратко: Питър (Андрю Гарфийлд) случайно намира кожено куфарче с документи на баща си. Опитвайки се да открие истината за смъртта на родителите си, той се озовава в корпорацията Оскорп, където работи един от най-добрите приятели на баща му - д-р Кърт Конърс (Ръс Ифанс). Питър дава на Конърс отговорът, над който ученият се е блъскал с години - формулата, която е открил в документите на баща си. Притискан от голямата корпорация, сакатият Конърс решава да изпробва серума върху себе си, надявайки се да си възвърне ръката, която е загубил, също както влечугите могат да регенерират крайниците си. Естествено, последиците ще бъдат фатални и Спайдър-мен ще трябва да се изправи срещу новия (или може би първия?) злодей, който застрашава Ню Йорк - Гущера. Междувременно Питър ще трябва да се справи със загубата на любимия си чичо Бен (Мартин Шийн), със собственото си ниско самочувствие и с бащата на момичето, в което в влюбен (Денис Лиъри като капитан Стейси).
За съжаление, всички моменти, в които първият филм на Сам Рейми триумфираше, тук са или леко загатнати, или изцяло липсват.

Ню Йорк вече не е пълноправен герой от действието. Да, градът си е точно на мястото, но не е показан с размаха на филма от 2002 г., когато американците с умиление наблюдаваха величествения метрополис и се опитваха да забравят атаките над Световния търговски център.
Едни от малкото дневни кадри с града са в началото, когато Питър все още открива какви са способностите му: той просто прелетява над напълно празна нюйоркска улица, излязла все едно от някой сън от "Генезис". Всичко се случва толкова бързо, че дори нямаш време да се замислиш защо, по дяволите, централен булевард в Манхатън е обезлюден.
Също толкова набързо преминават и кадрите, в които трябва да разберем какво се е случило с родителите на Питър. Само, ако мигнете и ще пропуснете това, което в началото продуцентите от Sony се опитаха да направят централна тема на филма. Маркетинг кампанията на "Невероятният Спайдър-мен" подсказваше, че с поставянето на чисто ново начало за най-известния комиксов персонаж на Marvel, ще бъдат разкрити
тайни и факти, които до този момент са били неизвестни. А именно - че превръщането на Питър в Спайдър-мен е било напълно планирано от баща му и рано или късно неизбежното е трябвало да се случи.
Дори в един от трейлърите новият злодей се заканваше да разкрие истината за д-р Паркър. Нищо подобно обаче. Първоначално филмът тръгва точно в тази посока, но впоследствие се изгубва някъде в дебрите на летните блокбастъри и специалните ефекти.
Това, което спасява "Невероятният Спайдър-мен" от неизбежните сценарни безсмислици, са самите актьори. Андрю Гарфийлд влага голямо количество самоирония като новия Човек-паяк. Ема Стоун като Гуен Стейси, новата му приятелка (в предишния филм ролята се изпълняваше от Брайс Далас Хауърд), е намахана и далеч по-отракана от крехката Мери Джейн Уотсън на Кирстен Дънст. А когато Андрю и Ема имат общи сцени, химията между двамата е толкова осезаема, че човек би си помислил, че са сериозно влюбени и в истинския живот.
Продуцентите може да са запазили всичко най-добро за следващата част, не си тръгвайте по време на финалните надписи, за да не изпуснете скритите кадри, в които ще разберете какво ще се случва в следващия филм, както е модерно да се прави напоследък.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО