LATEST

ХОРАТА, КОИТО ХАРЕСВАМЕ: НЕЛИ

Нели е в София за по-малко от седмица и програмата ѝ е толкова натоварена, че едва успяваме да откраднем половин час, за да я интервюираме. "Имам чувството, че ще трябва да си взема още една седмица отпуска, за да успея наистина да си почина като се прибера в Лондон", споделя тя. Работата ѝ обаче е свързана с ужасно много пътувания, така че Нели е свикнала с огромното напрежение и вечното бързане, за да могат да се спазят крайните срокове. Само през последния месец и половина е била два пъти в Германия, веднъж в Италия, веднъж във Франция, а малко преди да пристигне в София се е върнала от Цюрих, най-добрият град за живеене през 2012 г. според класацията на списание Monocle. О, забравихме да споменем, че всъщност Нели е редактор именно в това списание. Monocle е последният проект на Тайлър Брюле, създателят на Wallpaper. Освен месечното списание, разрастващата се империя включва още верига магазини в Лондон, Хонг Конг, Токио и Ню Йорк, както и кафене в Токио (а съвсем скоро и в Лондон). Когато чете Monocle, човек има чувството, че светът наистина се е превърнал в едно глобално село, в което всичко се намира на един самолетен билет разстояние. Как една българска девойка се е озовала в това издание е най-логичният въпрос, с който няма как да не започне и това интервю (не искаме да се хвалим, но прес офисът на списанието одобри само две интервюта за България - едното беше за предаването НеделяX3 на БНТ1, а другото за ПОП КУЛТУРА). Дами и господа: Нели Гочева, associate editor в Monocle!

Как се озова в Monocle?
Завърших международна журналистика в City University в Лондон, който има един от най-добрите журналистически факултети в Европа. Първо направих стаж в The Independent, след това в Sky News и в крайна сметка се озовах на летен стаж в Monocle. Тогава списанието беше много по-малко. Видях се с Андрю Тък, нашият редактор (вторият по-сила човек в Monocle след главния редактор Тайлър Брюле, в редакционното каре е представен кратко и ясно като "редактор" - бел. ред.), който ме одобри. Буквално в последните дни от стажа ми, мисля дори че беше предпоследният ден, се оказа, че момичето, което беше на рецепция я повишават в рекламния отдел. Тогава аз с половин уста се предложих за нейна заместничка, защото моят стаж с редакционния екип тъкмо приключваше, нямах никакви изрични планове и дори все още не знаех дали ще остана в Лондон. Явих се на интервю, много подробно - първо на английски, после малко и на френски, а португалския ми го приеха на доверие, но явно им беше много важно, че знам няколко езика.

Какви са другите изисквания за тази позиция?
Да си интелигентен човек, предполагам... Да изглеждаш представително и да си с международен опит, в офиса сме около 15 различни националности, и, разбира се, да имаш интерес в журналистиката или поне в това, което правят Monocle и Winkreative, която е нашата дъщерна фирма за брандинг и реклама. Хората в нея са малко на брой, но за сметка на това работят за огромни клиенти. Тайлър е съсобственик и на тази агенция, в една сграда сме, така че човекът на рецепцията отговаря и за тях. Така започнах. Бях в България за една седмица на море, самолетният ми билет беше отворен и аз си мислех, че най-вероятно ще се върна в Канада, където живеех преди това, когато ми звъннаха, за да ми предложат мястото в Monocle. Две години и половина по-късно и вече съм редактор.

За коя от секциите в списанието отговаряш?
Работя по всички секции - съгласувам материали и пиша различни истории - от международни и бизнес новини до лайфстайл. Понеже нямаме редактор мода, а само моден директор, който се занимава по-скоро със стайлинг и нямахме автор, който да прави т.нар. fashion briefings, които са нашите новини, аз отговарям и за това, както и за нашите culture & media briefings.

Сама ли решаваш какво да включиш?
За модните страници - всичко е съгласувано с модния ни директор Таке Сато и с криейтив директора ни Ричард Спенсър Пауъл, както и с Тайлър. Гледаме да пишем основно за малки брандове от цял свят, които са наши собствени открития. Ужасно много работя и по culture briefings, в които има интервюта, ревюта за филми, книги и музика, както и медийни новини. Oт нова и интересна телевизия някъде по света до някоя нова апликация за телефон. Отделно имаме и страници за изкуство, в които представяме разпродажби на предмети на изкуството, интересни галерии и колекционери.
Цялата идея на Monocle е да пише за неща, които са интересни и все още не са представяни от другите медии или ако е писано за тях, ние винаги ги представяме от друг ъгъл. Затова и имаме много голяма мрежа от сътрудници от цял свят - те познават стила на списанието и винаги ни предлагат неща, които са подходящи и все още не са излизали в други англоезични месечни медии. Понякога хората се хвалят къде е писано за тях и си мислят, че това ще им помогне, но при нас е точно обратното и може да ни откаже да публикуваме материала.

Кой беше последният голям материал, който написа за списанието?
В най-новия ни брой отговарям за цялата ни класация "Топ 25 на най-добрите градове за живеене в света", написах и материала за победителя тази година: Цюрих. Преди това, в голям материал представих френското седмично списание Paris Match и начинът, по който работят в тяхната редакция.

Защо сте писали за Paris Match?
Статията беше за културната ни секция. Дори и те се изненaдаха, че друга медия иска да ги представи. Ние обаче винаги сме се интересували как се развиват медиите, преди това бяхме публикували много голяма история за Folha de S.Paulo, един от най-големите всекидневници в Бразилия, както и за немското списание Der Spiegel. Конкретно за Paris Match искахме да видим как те правят списание. Тайлър се беше срещал с главния им редактор, който е чудесен и голям професионалист, той също е започнал при тях като стажант и вече е 18 години с изданието... Те са всъщност нещо много уникално, защото са някаква странна смесица от клюкарски и сериозни материали. Кориците им в 90% от случаите са клюкарски, но в същото време хората, които ги купуват знаят, че вътре в списанието ще открият едни от най-подробните и сериозни репортажи за големи световни събития. Те имат и един от най-големите снимкови архиви в света с материали още от 1949 г.

България присъствала ли е на страниците на Monocle?
Да, няколко пъти. Представяли сме едно кафене в София преди около две години. А в зимния ни вестник (два пъти в годината издаваме и вестник) писахме за Банско. В рубриката "Национална икона" сме представяли Лили Иванова. Материалът за нея беше доста успешен и мисля, че в редакцията все още говорят за него.

Вярно ли е, че в редакцията на Monocle сте слушали песни на Лили Иванова?
Да, разбира се. Материалът беше написан от Андрю Мюлър, който в момента се занимава с радиостанцията ни M24, и той беше дошъл в София, за да се срещне лично с нея. Когато в редакцията прочетоха материала му и видяха снимките, бяха адски развеселени и много любопитни относно нейната особа, затова помолих един мой приятел да ни изпрати дискове с най-доброто от Лили Иванова. Така че, да, в редакцията пяхме "Ветрове". Колкото музиката ѝ предизвика радост, толкова и обложките ѝ. Те бяха истинската сензация.

Сега къде са тези дискове?
Не знам. Сигурна съм, че някой тайно си ги е скатал и сега си слуша Лили Иванова.

Как преминава един твой ден?
С много кафе и малко вода, за съжаление... Отивам в офиса, отговарям на мейлите, които съм получила, а ние получаваме ужасно много. Дори и да сме във ваканция нямаме право на auto-reply на електронните пощи и трябва редовно да ги преглеждаме. След това се захващам със задачите за деня. Официално работният ни ден свършва в 18:30, но не се сещам кога последно съм си тръгвала толкова рано. Може би само, ако е трябвало да отида на някое събитие.

Имаш ли собствено предаване по M24 (онлайн радиостанцията на Monocle - бел. ред.)?
Не, нямам. Седмични предавания имат редакторите на четирите отделни секции на списанието. Аз правя radio-packages и отговарям за нашата седмична agenda - 5 нови места или събития по света, които предлагаме на слушатели ни, както и на читателите на monocle.com.

А можем ли да те чуем по радиото, ако го слушаме редовно?
Да, разбира се, в дневните програми. Или правя репортажи по време на пътуванията си, или директни включвания.

Летният двоен брой на Monocle с класацията за най-добрите градове за живеене в света е вече на пазара. В София може да бъде открит в Salon Olfactive на Раковска, както и на щандовете на Relay в моловете

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО