LATEST

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ "ЧЕРНИЯТ РИЦАР: ВЪЗРАЖДАНЕ"?

Всичко започва по време на полет. Д-р Павел е най-важният "товар", който пренася самолет на ЦРУ. Имайки предвид, че името е славянско, най-вероятно той е руски ядрен физик, привлечен да работи за американското правителство и затова трябва да бъде транспортиран на сигурно място под строга охрана.
В следващия момент забелязваме огромен транспортен самолет C-130 Hercules, който се приближава отгоре. Четирима терористи се спускат с въжета от багажното, приземяват се на едно от крилата на самолета на ЦРУ и го прикачват към Hercules. Забравихме да споменем, че малко преди това зрителят за първи път се запознава с Бейн, злодеят, срещу когото ще се изправи Батман в "Черният рицар: Възраждане".
А описаната сцена е прологът на новия филм от трилогията на Кристофър Нолън. Действието в него се развива осем години след злощастните събития в "Черният рицар", когато Батман пое вината за смъртта на Харви Дент.
Готъм вече не се нуждае от герой-спасител, престъпността е сведена до минимум, а гражданите живеят спокойно без да се страхуват. Всъщност, оказва се, че Брус Уейн е спечелил битката, защото той точно това е искал. Въпреки това е дълбоко наранен и не знае как да продължи живота си оттук-нататък само и единствено като обикновен човек, доколкото може да се нарече така един милионер. А понеже всичко е изградено върху една голяма лъжа, нищо не е толкова просто.
Изпълнявайки обещанието, което направи в "Батман в началото", Брус Уейн е построил отново фамилното имение "тухла по тухла", точно както е било преди пожара, който го разруши. Но огромната къща сега се е превърнала по-скоро във временно убежище на отшелник, отколкото в уютен дом.
В него, и най-вече в пещерата при прилепите, Уейн се е скрил от света, обвинявайки се за смъртта на Рейчъл и трагичния инцидент с Харви. Той чувства, че ако не беше избрал да се превърне в Батман, нищо от това нямаше да се случи.

В първия филм от трилогията на Нолън Батман беше воден от собствената си болка, опитвайки се да бъде полезен на града и съгражданите си. В "Черният рицар" той вече правеше това, което смяташе, че е най-добре за Готъм. Осем години по-късно той не само е загубил жената, която е обичал, но и целта в живота си.
Точно тогава над Готъм надвисва нова заплаха в лицето на безмилостния и маскиран Бейн, който заявява присъствието си на жителите на Готъм по крайно брутален начин.
Докато в предишните два филма Плашилото беше просто един умопобъркан, а Жокерът анархист, Бейн е истински терорист - не само в мислите си, но и в действията и не се спира пред нищо, независимо колко невинни живота ще вземе по пътя си. Градацията на злодеите в трилогията е повече от очевидна. Тя показва, че финалът ще бъде не само зрелищен, но и психологически наситен, докарвайки Батман до предела - на силите, на мислите, на желанията, на действията си. Кристофър Нолън вече загатна, че е напълно възможно Брус Уейн не само да загуби в тази битка най-скъпия човек до себе си, единственият, който все още го свързва с родителите му и който в продължение на толкова години е бил като баща за него, но и самия себе си. Уейн се пожертва веднъж в края на предишния филм, време е да бъде разпнат, за да възкръсне.
Действията на Бейн обаче няма да са причината, която ще изтръгне Брус от осемгодишната му летаргия и убежището му в имението на фамилията. Причината ще бъде една прелюбопитна среща със сръчната крадла Селина Кайл, по-известна в комиксите за героя като... Жената-котка, мяу.
Всичко се случва по време на годишния прием, който г-н Уейн организира в имението си по случай Денят на Харви Дент, в който жителите на града почитат "саможертвата" на смелия прокурор. Химията между двамата е толкова голяма, че тя успява донякъде да го изкара от депресията, в която е изпаднал. Най-накрая Брус озъзнава, че изолацията му от света го е накарала да загуби не само целите в живота си, но и удоволствието от него. Колкото и да са различни, всъщност двамата със Селина се допълват. И двамата имат тайни, винаги са с няколко хода преди всички останали и се обличат в черно.
Освен Селина, в "Черният рицар: Възраждане" се запознаваме и с два нови персонажа, близки до милионера.
Единият е героинята на Марион Котиар Миранда Тейт - богата филантропка, която оглавява борда на директорите на Wayne Enterprises и впоследствие се превръща в близък приятел на Брус.
Другият нов герой е полицейският инспектор Джон Блейк (изигран от Джоузеф Гордън-Левит), който впечатлява комисар Гордън с куража и постоянството си.
Майкъл Кейн отново е верният иконом Алфред, а Моргън Фриймън - изпълнителният директор на Wayne Enterprises. Заедно с Гордън, къде повече, къде по-малко, тримата са като бащи за Брус, които му дават важните уроци, на които всеки баща учи сина си: а те всички се свеждат до това как да бъдеш по-добър човек.
Това е само една малка част от филма, в който ще се потопим след две седмици. Опитахме се да сведем издаването на обрати в сюжета до минумум, но така или иначе, ако искате да останете в неведение относно филма до момента, в който не седнете на меката седалка в салона, следващите две седмици е най-добре да не влизате изобщо в мрежата. Днес беше вдигнато ембаргото за публикуване на ревюта на филма, а те всички са възторжени и издават най-различни подробности.
Обратното броене до премиерата започва сега!

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО