LATEST

FILM REVIEW: СНЕЖАНКА И ЛОВЕЦЪТ

"Алиса в страната на чудесата" даде тон за новата вълна екранизации на класически приказки и детски книжки, но беше безмилостно оплют от критиците. А всъщност филмът на Тим Бъртън се придържаше стриктно към историите на Луис Карол.
Истинският проблем всъщност беше фактът, че книгите за Алиса нямат абсолютно никаква кинематографична стойност, те са поредица от странни сънища и висш пилотаж с игри на думи, които се губят при превода.
Явно продуцентите на същата тази "Алиса" са си взели бележка, защото в "Снежанка и ловецът" приказката за "най-красивата девойка на земята" е изцяло пренаписана и обърната с хастара навън.
Тук се връщаме до самото начало на нещата и дори разбираме как Злата мащеха се е превърнала в коварна вещица, която мрази мъжете и безмилостно покорява кралство след кралство, поддържайки младостта си като "изпива" душите на красиви девици.
И това всъщност е най-големият коз на филма, понеже само преди няколко месеца гледахме "Огледалце, огледалце", където трактовката на класическата приказка беше доста по-праволинейна и донякъде несериозна, а за по-голямата част от публиката Снежанка винаги ще се свързва с образите, създадени от Уолт Дисни през 1937 г. за първия му пълнометражен анимационен филм.
За съжаление, в новата версия няма място за философски разсъждения над това дали Злата кралица има избор и дали съжалява за всичко, което е сторила. Финалът щеше да е по-емоционален, ако тя беше благодарила на Снежанка, че я е отървала от проклятието, към което я е тласнала собствената й майка. Не разбирате за какво ви говоря? Гледайте филма.
Рупър Сандърс, който преди това е снимал само реклами, се справя успешено със задачата да вдъхне изцяло нов живот на една толкова банална история. И въпреки че на моменти имаш чувството, че гледаш някаква момичешка версия на "Хобитът", "Снежанка и ловецът" приковава вниманието ти с бекрайните си визуални съвършенства: горски феи излизат от коремите на птици, пророческото огледало се разтича като златна река и след това се превръща в един от онези мимове-статуи, които стряскат минувачите в топли дни пред НДК, злата мащеха се превръща с един замах в ято гарвани.
Изненадващо, Кристен Стюарт, която в "Здрач" другарува с върколаци и спи с вампири, излъчва истинска чистота и невинност като Снежанка. Чарлиз Терон като кралица Равена е попадение и половина, кървясалите й очи говорят много и без да й е нужно да казва каквото и да било. Жалко, че не й е отделено повече екранно време.
Шоуто открадват обаче седемте (в един момент дори осем!) джуджета, чудесен каст от британски актьори (Иън МакШейн, Боб Хоскинс, Рей Уинстън, Ник Фрост), които тук са много далеч от класическия си образ на недружелюбни, но работливи мъничета, които приютяват изгубената невинна девойка. Нищо подобно, в "Снежанка и ловецът" джуджитата пият като каруцари и се друсат с гъби.
Снежанка не остава по-назад - носи бойна броня, върти меч като истинска Жана Д'Арк и не се страхува да се изправи пред миризливия дъх на възможно най-противния трол.
Както вече споменахме, визуално филмът е впечатляващ, но това вече би трябвало да е станало ясно на всички и само от трейлърите. Основният минус е, че "Снежанка и ловецът" се страхува да навлезе по-надълбоко в тъмните кътчета на душата, за да стигне до генезиса на злото и да обясни защо се заражда и какво го подтиква. В този си вид филмът може да изплаши само някой 10 годишен хлапак. Всички останали ще си останат само с обещанието за по-мрачна трактовка на класическата приказка.
Историята на места е съшита с бели конци, но нека да не забравяме, че това е приказка, а в приказките винаги се случват чудеса. Най-онеправдано в цялата шумотевица е огледалото, което тук прилича повече на някаква медена тенекия. Най-вероятно заради "Огледалце, огледалце" неговият образ се появява единствено мимоходом, като притичала набързо от някоя друга приказка врачка, за да донесе лошите новини. Като цяло, "Снежанка и ловецът" си струва да се гледа, но без да имате твърде големи очаквания!

Коментари

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО