LATEST

УМИРА ЛИ БАТМАН В "ЧЕРНИЯТ РИЦАР: ВЪЗРАЖДАНЕ"?

Месец и половина преди премиерата на "Черният рицар: Възраждане", финалният опус от трилогията на Кристофър Нолън за Батман остава обвит в мъгла от тайни и предположения. Трейлърите и синопсисите на филма не разкриват много. Ясно е, че главният злодей, срещу който черният прилеп ще трябва да се изправи, е Бейн, който в "Батман § Робин" изглеждаше гротескно (напълно в стилистиката на въпросния филм), мъкнеше се след Отровната Айви и предимно сумтеше. Новият Бейн, изигран от Том Харди, е напълно реален - той иска Батман мъртъв, а Готъм в руини.
Жената-котка (Ан Хатауей) не е точно от страната на лошите, така че не можем категорично да я обявим за злодей. Тя си има собствени подбуди и правила, точно както беше и в "Батман се завръща", и сме сигурни, че Кристофър Нолън няма да пропусне да я оплете в любовен романс с Брус Уейн.
Официално е обявено и завръщането на Лиъм Нийсън като Рас Ал Гул, а в мрежата е пълно с конспирации за ролята на Марион Котиар, която е влюбената в Брус Миранда Тейт, но всички предполагат, че в крайна сметка ще се окаже търсещата отмъщение дъщеря на Рас - Талия Гул. Явно на Батман няма да му е никак лесно, най-малкото защото целият град е настроен срещу него след смъртта на Харви Дент. От събитията в "Черният рицар" са минали точно осем години.
В последния си брой списание Empire разкрива, че през есента на 2008 г. Кристофър Нолън въобще не е знаел дали ще направи още един филм за Батман. Режисьорът кани съсценариста Дейвид Гойър на вечеря, на която двамата всъщност измислят финала на трилогията. Сцената, с която да завърши техният разказ за Черния рицар. Не обсъждат нищо друго за бъдещия филм, не говорят за сценария, нито за злодеите, които ще включат.
Холивудските студиа по принцип не постъпват по този начин - да създадат супер успешен франчайз, който сами да погребат. Кристофър Нолън обаче не е Холивуд и е един от малкото съвременни режисьори, които получават зелена светлина да вършат каквото си искат. Познавайки Нолън и начинът, по който преобръща всички правила за филмите със супергерои, вариантите за финала на "Възраждане" са точно три:
1. Самоличността на Батман е разкрита.
2. Батман умира.
3. Самоличността на Батман е разкрита, след което той умира.
Какво се случва ще разберем на 27 юли. Нека само да припомним, че повече от един час от филма е заснет с технологията на IMAX, въпреки че не е на 3D, а Нолън е един от малкото режисьори, които не ползват втори екип за снимки и режисира сам абсолютно всеки един детайл. "Защо ми е да снимам екшън филм, за който ще наема друг режисьор, който да заснеме екшъна?"

Коментари

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО