LATEST

НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА

От два дни в световното интернет пространство тече спор около сесията "Victim Of Beauty" на фотографа Васил Германов, публикувана в 12 Magazine.
Първо сайтът jezebel.com написа статия, в която обвини авторите на сесията, че представят и "прикриват насилие над жени като мода". Последва публикация в най-четеното британско онлайн издание за клюки Daily Mail, а дискусията в Jezebel продължи с публикуването на отговорите на Хубен и Слав от 12 Mag към отправените обвинения.
Според нас във визиите няма нищо скандално. Животът в цялото си разнообразие може и трябва да бъде представян като изкуство и ако насилието над жени съществува, то трябва да се показва и за него трябва да се говори.
Понеже искахме да потърсим и женската гледна точка към проблема, се обърнахме към артистката Кремена Николова, която от години живее и твори във Франция. Представихме ви я преди няколко дни с книгата "Мерлин след всичко". Ето какво сподели тя:
"Мисля, че е много добре да се показват пребити жени. Защо? За мен това е важно. Мисля, че за тези неща не се говори достатъчно, а много жени страдат от насилие. Във Франция имаше кампания със снимки на смачкани хора, които изглеждаха като смачкан картон и това като визия беше доста шокиращо. До момента, в който не видим обезобразеното лице на някой, ние като че ли не можем да осъзнаем истинския проблем и неговата дълбочина. От друга страна, осъзнавам много добре иронията на авторите и ги виждам като жертви на модата и робуването на тенденциите...
Лицата като маски. Жената, която в един момент няма собствено лице и понякога не знаем как изглежда реално... Имах една приятелка, която се гримира от 13 годишна по един и същи начин. В момента, в който я видях без грим, аз бях шокирана, никога нямаше да я позная. Защо не се говори и за тези неща, а нещата се разглеждат едностранно. Струва ми се, че тези сайтове търсят евтината сензация!" 
Край на цитата. За да завършим оптимистично - предлагаме на Хубен и Слав да направят и сесия с пребити мъже. За нея дори няма да трябва да наемат гримьор. Ние на драго сърце ще се жертваме - ще се напием и ще отидем да направим въргал в Sin City, пък после ще могат да ни снимат с насинено око колкото си искат.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО