LATEST

ТОП 50: ТЕЛЕВИЗИЯТА ПРЕЗ МАЙ

Топ 50 на най-гледаните телевизионни програми през месец май според класацията на ГАРБ за пореден път бетонира водещата позиция на bTV, които са успели да класират цели 42 предавания (за сравнение: през април техни са едва 37 позиции).
Това обаче със сигурност ще се промени през юни, когато БНТ1 ще засилят присъствието си в първите 50, благодарение на Европейското първенство по футбол. Тук може би е мястото да отворим една скоба и със съжаление да установим, че ГАРБ не измерват гледаемостта на телевизиите на публични места, а мачовете от Полша и Украйна се гледат предимно от големи компании в заведенията на открито, но за това ще си говорим повече след месец.
Най-гледаната програма през май отново е изданието на "България търси талант" във вторник, следвана по петите от "Пепел от рози". Турската сапунка е само с около 40,000 зрители по-малко.
TV7 за първи път пробиват в Топ 20, но успехът им донякъде е спорен, тъй като финалът на Висшата българска футболна лига между Лудогорец и ЦСКА трябваше по принцип да се излъчи в ефира на БНТ1. Ние така и не разбрахме какво се случи със скандала и дали изобщо обществената ни телевизия ще си потърси правата в съда. Дали ръководството на Вяра Анкова за пореден път ще си затвори очите или може би им е наредено отгоре да не предприемат нищо?
Футболният финал е привлякъл 672,000 зрители, което отрежда 20-та позиция за близката до Дилян Пеевски и ДПС телевизия, която отчаяно се опитва да изплува над собствената си посредственост. В първите 100 предавания за месец май TV7 присъства още само веднъж, отново с футболен мач. На 86-та позиция се класира срещата между ЦСКА и Ботев-Враца.
Май месец отбелязва и тоталния крах на Нова телевизия, които присъстват в първите 50 само с три предавания (през април имат 8!!!). Най-високо за втората частна национална телевизия се класира "Сделка или не" - на 38-мо място и средно 432,000 зрители дневно. Новините на Нова заемат 45-та позиция, на под номер 50 в класацията е злополучното "Аз обичам България", което няма да бъде подновено през есента заради скандала с Юлиан Константинов.
"Женени с деца в България" е едва на 88-мо място, а другият сериал на Нова, "Отплата", изобщо не влиза в Топ 100.
Юни ще е още по-труден месец за канала на MTG, заради споменатото вече европейско и слабите резултати на "Другите отчаяни съпруги", които също няма да могат да се класират в първата стотица. Може би трябва да започнем на обявяваме Топ 200, за да успеем да покриваме и програмите на Нова!
Финалът на Шампионската лига вкарва bTV Action в Топ 50 на 30-та позиция. Мачът между Байерн-Мюнхен и Челси е изгледан от близо половин милион души. Това е поредният успех за мъжкия канал от групата на CME, който много бързо се позиционира като предпочитания кабелен канал на цяла България, въпреки че в повечето случаи предаванията му не таргетират цялото семейство.
Естествено, най-гледаното предаване на БНТ1 е "Шоуто на Канала". Обществената телевизия заема още две места (с две по-малко от април) в класацията за май с волейболната среща между България и Германия на 35-то място и вторият полуфинал на Евровизия на 39-та позиция. 422,000 българи са проследили представянето на Софи Маринова в Баку. Ако Софка се беше класирала за финала, БНТ със сигурност щеше да има още една програма в Топ 50. Отпадането й обаче е отблъснало и зрителите. Финалът на Евровизия тази година липсва сред първите сто, което означава, че е привлякъл по-малко от 200,000 зрители.Ето и цялата класация.


Коментари

  1. Здравейте, от публикацията оставам с впечатлението, че разполагате с ТОП 100 на най-гледаните ТВ програми. Тъй като сте публикували само първите 50 от тях, то възможно ли е да видим и останалите? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  2. мисля, че няма проблеми за това, ще ги публикуваме по-късно! принципно в коментара обявяваме данни и извън челната петдесетица, понеже, както се вижда, в нея преобладават само програми на един канал!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО