LATEST

10-ТЕ ВЪПРОСА, НА КОИТО ЧАКАМЕ ОТГОВОРИТЕ В "ПРОМЕТЕЙ" 2 И 3

1. Знаел ли е Инженерът, който виждаме в началните кадри на филма, че го принасят в жертва, за да създаде живот на Земята?
Откриващите кадри на "Прометей" са повече от величествени. Планета в зората на своето развитие с огромни скални масиви и водни маси, които могат да пометат всичко, изпречило им се на пътя. Над един от огромните водопади се появява сянка, а след това виждаме и космическия кораб, който е надвиснал в небето. В кадър се появява бъдещият ни пра-отец, който тревожно поглежда към кораба, но явно няма избор. Съблича си робата, изважда една мистериозна кутийка и изпива течността в нея. Странната субстанция явно е отрова, защото Инженерът започва да се гърчи и видимо не знае какво се случва с него. В момента, в който тялото му започва да се разпада, той скача във водата, а разградените молекули впоследствие ще създадат живота на Земята.
И тук идва ключовият въпрос за разгадаването на някои от мистериите във филма. Знаел ли е наистина пра-отецът ни какво ще се случи като изпие субстанцията и сам ли се е съгласил да се жертва? Снимки от площадката на филма показват, че сцената е била по-дълга и е включвала още двама от "създателите ни". За съжаление, всичко е изрязано при монтажа.
Ако отговорът обаче е не, тогава цялото ни зачатие е било родено в гняв и омраза.
И още един доста важен въпрос. Ако до този момент на Земята не е имало нито една жива клетка, означава ли това, че Инженерът не само създава условията за появата на бъдещите хора, но също така всички храсти и дървета са наши братя и сестри? Явно в този случай Дарвин тотално се е заблудил - човекът не е произлязъл само от маймуната, но от абсолютно всичко живо, което ни заобикаля, което, погледнато философски, си е точно така. А сега, де!

2. Било ли е човечеството в контакт със създателите си и защо той е бил прекъснат?
Втора сцена. Остров Скай, Шотландия. Д-р Елизабет Шоу е повече от въодушевена - намерила е точно това, което е търсила и най-накрая ще може да се отправи на мисия в Космоса, търсейки корените на човечеството. Откритието са скални рисунки, които представляват хора, сочещи към система от планети. По-късно разбираме, че същите конфигурации са оставени от няколко различни древни земни цивилизации. Местонахождението в открития Космос е открито, на най-модерният човешки космически кораб ще са му нужни малко повече от две години, за да стигне до там.
Ако древните земляни са знаели точните координати, това означава ли, че са поддържали жив контакт с Инженерите, какво се е объркало и те са спрели да идват на Земята?
 3. Отнесено към втория въпрос - ако инженерите не са имали досег до хората и нашата планета през последните две хиляди години, как са разбрали в каква посока еволюираме, какво мислим и за какво се борим?
От всичко личи, че цивилизацията им технически е много напреднала, така че едва ли им е представлявало проблем да отделят дори и две години в пътуване до Земята, за да ни изтребят както си трябва. Защо са чакали цели 2000 години, за да го сторят? Имало ли е и други случаи в човешката история след Христа, в които ни се е давал шанс да се спасим? Имали ли са през цялото време достъп до човешките мисли и чувства, знаели ли са какво консуматорско общество сме изградили през XX век? Възможен е и друг вариант - те са провидели абсолютно всичко, което може да ни се случи и са решили, че не заслужаваме шанс. 

4. Защо са решили да ни унищожат?
Една от теориите, която усилено се разпространява в интернет, е че всъщност Иисус също е бил Инженер и на пра-отците ни съвсем им е писнало от нас, когато сме го разпнали. Това предположение води след себе си множество въпроси, но едва ли някой може да отговори на тях в момента. Значи всъщност "Прометей" потвърждава идването на Сина Божи на Земята и съответно словото му е 100% истинско и реално? Още по този въпрос накрая.

5. Какво се е случило във военната им база и защо други Инженери не са пристигнали впоследствие, за да продължат мисията? 

"Господ не строи в прави линии", казва атеистът Чарли Холоуей (Лоуган Маршал-Грийн) и веднага посочва мястото на планетата LV223 (отново препратка към Библията), на което трябва да кацнат. След това намират вход към мистериозна пещера, която впоследствие се оказва военен кораб, същият, който помним и от първия "Пришълец". Целият бункер всъщност е военна площадка с множество кораби, пълни с десетки хиляди делви с готови всеки момент да се събудят гадинки. Наистина ли на Инженерите им е необходим толкова много материал, за да разрушат Земята?
А от какво са умрели всички служители на базата? Едва ли е трябвало да се сражават с орда Пришълци, ако това им е домашното зверче, което са свикнали да разкарват напред-назад из Вселената. А да не би Инженерите всъщност да са нещо като Пазители и Чистачи на целия съществуващ Космос и това е само една от многото им бази, която е готова всеки момент да отиде на мисия?
Роботът Дейвид задейства холограма, която показва как обитателите изплашено бягат от нещо. Странно защо се запътват точно към една от камерите с делвите, въобще не става ясно дали искат да се скрият в нея. Последният тичащ обаче се спъва и бива обезглавен от затворилия се портал. Земната експедиция впоследствие намира добре консервираната му глава, но от запазени останки на другите Инженери няма и следа. Единственият оцелял лежи в херметическа камера в контралната зала на кораба и отново бива открит от робота, който подражава на Лорънс Арабски и говори като Хал от "2001: Одисея в Космоса" на Кубрик. Поредните два тревожни въпроса се надигат в нас, на които не можем да намерим логични отговори. Какво представлява голямата глава на нещо подобно на чудовището на Франкенщайн в камерата и защо делвите с малките гадинки са натъпкани дори и в контролната зала отгоре до долу?
Защо никой от родната планета на Инженерите не е дошъл, за да овладее случилият се инцидент и да продължи мисията? Всички кораби ли са били предназначени за Земята? Най-логичният отговор тук е, че самата цивилизация на пра-отците ни най-вероятно е в упадък или са изтървали извън контрол Пришълците и те са ги избили, но в такъв случай щяха също така да са плъзнали из целия Космос.

6. Какво или кой е Пришълецът?
Всички веднага се захванаха да нищят и да плюят "Прометей", отитвайки се да открият всякакви кусури - дори и там, където ги няма. Не ни разбирайте погрешно - с този материал не критикуваме филма на Ридли Скот, а просто искаме да си отговорим на някои от въпросите, които ни вълнуват и, ако е възможно, да заформим дискусия и с други фенове на лентата.
Няма друга филмова поредица (изключваме двата "Пришълецът срещу Хищникът"), над която да са работили толкова култови режисьори: от Ридли Скот и Джеймс Камерън до Дейвид Финчър и Жан–Пиер Жоне. И четирите филма могат да бъдат разглеждани като една и съща история, само че разказана с визията и изразните средства на различни творци. Няма обяснения за това кой е Пришълецът, откъде се е появил, кой го е създал евентуално. "Прометей" всъщност е интересен начин да се завърнем до самото начало и да разберем най-накрая какво е това чудовище. Защо никой не критикува филма от 1979 г., че поставя множество въпроси, а не дава никакви отговори?

7. Какво се случва с Пришълеца, който виждаме във финалния кадър на филма?
Въпросният екземпляр е може би най-близо до съвършенството от всички Пришълци досега. Дейвид тайно открадва една от банките с кръв от камерата в пещерата и, напълно съзнавайки какви ще са последствията, сипва една капка в чашата на Чарли. През нощта героят на Лоуган Маршал-Грийн преспива с приятелката си д-р Шоу (Рапас), след което тя забременява. На следващата сутрин Чарли усеща, че нещо не е наред с него и си поглежда кървясалите очи в огледалото. Той не може да забележи проблясващият зародиш на Пришълеца в зеницата си. Следва най-шокиращата и може би най-добра сцена във филма, в която Рапас си прави секцио в машината за операции на Викърс, а от нея излиза нещо, приличащо на сепия. Впоследствие бързо порасналото влечуго ще се впие в последния оцелял Инженер и от него ще се роди финалният кадър с въпросния съвършен екземпляр с познатата двойна челюст.
Какво обаче се случва с него след това? Има на разположение колкото си иска космически кораби и може да тръгне във всяка една посока? Най-вероятно ще последва Елизабет Шоу към родината на Инженерите, иначе в сценария ще има голяма зееща дупка!


8. Какво казва роботът Дейвид на единствения останал жив Инженер?
Всъщност отговорът на този въпрос вече беше разкрит и не е нужно да чакаме продълженията, за да разберем, но ние го слагаме, защото се нуждаем от 10 въпроса, а и разкритието донякъде ни се струва интересно.
Древният език, който Дейвид изучава, докато останалата част от екипажа спи криогенния си сън, всъщност е Прото-Индо-Европейски, а човекът който му дава уроци в холограмата е напълно реален и се казва д-р Анил Билту от лондонския институт за езици SOAS.
Именно д-р Билту превежда за блога The Bioscopist репликата, която Майкъл Фасбендър казва при срещата с Инженера. Той също така разкрива, че репликата е част от по-дълъг диалог между двамата, който впоследствие е бил изрязан, но да се надяваме, че ще намери място в режисьорската версия на филма, когато излезе на DVD.
Та, думите на Дейвид буквално звучат по този начин, повтаряйте след нас:
"Ида хман ма кжа намтух здтаха гхвам пхор тхам сас дат кредах".
И в превод: "Този човек е дошъл тук, защото не иска да умре. Той вярва, че може да продължите живота му."
Не е някакво фундаментално разкритие, но все е нещо. Както казахме - повече в DVD версията, говори се, че допълнителните сцени ще са до 30 минути.

9. Загива ли героинята на Нооми Рапас в крайна сметка?
Действието в "Прометей" се развива през 2093 г., от д-р Елизабет Шоу няма и следа в следващите "Пришълци". Така че тук вариантите са два - или Шоу умира, или се омъжва за главния Инженер и става местна кралица, която трябва да следи за доброто във Вселената и да даде още един шанс на човечеството.

10. Има ли Бог?
Най-важният въпрос оставихме за накрая. Един светец беше казал, че изкуствата са дадени от Господ, за да ни напомнят за духовната ни родина, но не очаквайте от филм като "Прометей" да отговори на този въпрос.
Всъщност проблемът с Бог и научната фантастика (с изключение на "Междузвездни войни") е следният: повечето филми показват едно утопично бъдеще, в което хората са завладели Космоса и си летят където си поискат, а от време на време се срещат с някаква мистериозна форма на зло, с която трябва да се справят и да спасят човечеството. От този тип е цялата поредица "Пришълецът", такъв беше и "Смъртоносен хоризонт". Тоест, в този случай хората знаят, че са сами във Вселената и че могат да си правят каквото поискат. Да завладяват и да съсипват колкото си поискат планети в името на собственото си благо. Ако обаче са стигнали до това заключение това няма ли да ги направи абсолютни циници, които не се интересуват от нищо и не намират изобщо смисъл в живота. Нека да го повторим по друг начин, ако някой случайно не е разбрал какво имаме предвид.
В "Прометей" корпорацията Уейланд е завладяла Космоса, не се е срещала с нито една извънземна форма на живот и изведнъж изпраща екип от учени, които са убедени, че ще открият създателите ни, т.е. Господ.
Не трябва ли по-скоро да са въодушевени от идеята, че най-накрая могат да докажат, че не сме сами във Вселената и да се срещнат с друга цивилизация, независимо от това дали е близка до нашата или не.
За щастие, д-р Шоу е религиозна, носи кръстче и отпрашва към неизвестното с него на врата си. В началото дори има кадри, в които баща й казва, че всеки решава сам в какво да вярва, но най-вероятно като умреш отиваш в рая. Ако приемем, че това се случва 30 години преди събитията на LV223, то значи спомените й, в които надниква любопитният Дейвид са от времена, в които човечеството вече е било завладяло Космоса, но е продължило да вярва в Бог!
А и кой е казал, че Инженерите също не са създадени от някого, с когото тепърва ще се запознаем?

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО