LATEST

NEW TRAILER: ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ


Ако някой твърди, че харесва предишната екранизация на "Великият Гетсби" за голям екран, или въобще не е гледал филма, или нищо не разбира от кино. Адаптацията на шедьовъра на Ф. Скот Фицджералд за ерата на джаза от 1974 г. е едно голямо недоразумение и колкото и да не ни се иска да го кажем, главната вина за него идва от сценария на Франсис Форд Копола.
Затова и очакванията ни към версията на Баз Лурман са повече от големи.
А първият трейлър на продукцията никак не разочарова. Има ли изобщо друг режисьор, който би си позволил да озвучи филм за 20-те години на миналия век, с парче на Кание Уест и Джей-Зи? Новата адаптация залага изключително много на визуалното пиршество, представете си го и как ще изглежда на 3D, а Баз е точният човек за подобни заигравания, след като основната му професия и до днес си остава на оперен режисьор.
От първо гледане може да се забележи, че Леонардо Дикаприо пресъздава образа на Гетсби напълно различно от Робърт Редфорд. Лео го да дава много по-мъжки и надъхано от вглъбения в себе си Джей Гетсби на Редфорд.
Можем да продължим с разбора на трейлъра до ранни зори, няма да скрием, че сме огромни фенове и на Ф. Скот Фицджералд, и на Баз Лурман, но ще спрем дотук засега. За финал нека да си припомним незабравимото начало на книгата (в превод на Нели Доспевска):
"Когато бях по-млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава все се върти в главата ми.
„Почувстваш ли желание да критикуваш някого — ми рече той, — просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти.“

Коментари

Популярни публикации от този блог

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО