LATEST

FILM REVIEW: ДИКТАТОРЪТ

Саша Барън Коен е най-смелият човек на планетата. Кой друг би се осмелил да направи филм, в който се присмива на мюсюлманската култура като цяло и на диктаторските режими в арабския свят в частност, без изобщо да му пука?
И въпреки че "Диктаторът" е най-обраният и безобиден филм на актьора до момента, той все пак си позволява да бърка с пръст в най-болезнената рана на американската нация: атентатите от 11 семптември 2001 г.
Точно с тях е свързан и един от най-забавните моменти във филма, който обаче беше разкрит в един от последните трейлъри, така че ако още не сте гледали рекламата, нашият съвет е да не го правите изобщо.
Иначе "Диктаторът" е първият игрален филм на Коен от "Али Джи в парламента" насам, който не разчита на фалшивата документалистика на "Борат" и "Бруно". Историята е повече от семпла и предвидима, важни в случая са актьорските заложби на Коен, който неведнъж е доказвал, че може да изнесе на плещите си всеки филм само със смешките, които му хрумват на място на снимачната площадка.
Генерал адмирал Аладин е главнокомандващият на малката държава Уадия, която обаче има богати залежи на нефт. Като всеки диктатор Аладин е завзел властта с измама, истинският престолонаследник всъщност е чичо му (Бен Кингсли), който се е задоволил да бъде дясната му ръка, но потиска гнева си и крои планове как да се отърве от Аладин.
Докато народът на Уадия гладува, генералът живее в арабски разкош като от "1001 нощ" и не пропуска да си поръчва известни холивудски актриси, които да споделят леглото му срещу скромни подаръци като скъпоценни камъни. В същото време в едно от крилата на огромния му палат се крие Осама бин Ладен, това също едва ли би се харесало на американската публика.
Като всеки уважаващ се диктатор Аладин разработва ядрено оръжие, а любимото му занимание е да екзекутира всеки, който му се противопоставя.

Целият свят е вперил взор в малката Уадия и се моли за падането на режима на тирана. Организацията на обединените нации кани Аладин на конференция в Ню Йорк, за да обсъдят мира на планетата. Естествено, това се оказва добра възможност за коварния чичо да замени Аладин с негов двойник, който да обяви Уадия за демокрация, а нефтените залежи на страната да бъдат продадени срещу тлъста комисионна. Целият филм всъщност много прилича на "Пристигане в Америка", но обърнат с главата надолу.
Оттук започват и приключенията на героя на Барън Коен в страната на неограничените възможности. Тиранът случайно попада на био активисти, възможно най-миролюбивите и незлобливи хора, пълна противиположност на неговата персона.
До края на филма Аладин ще трябва да научи себе си на търпение и смирение (ако изобщо е възможно), активистите ще научи на ред и дисциплина, а покрай всичко това да открие и любовта на живота си.
Предупредихме ви, че звучи клиширано, друго не може и да бъде. Барън Коен обаче е един от най-добрите актьори на своето поколение, с лекота се превъплъщава във всеки нов образ до пълно сливане с персонажа.
Той е и главната причина да ви препоръчаме "Диктаторът", другата е режисьорът Лари Чарлс, който през 90-те беше отговорен за някои от най-мрачните и саркастични смешки в "Зайнфелд".
А сме сигурни, че филмът ще е хит независимо от оценките и ревютата на критиците. Саша Барън Коен неведнъж е доказвал, че знае много добре как да се рекламира.
Скандалите около "Диктаторът" избухнаха с пълна сила още в началото на годината, когато филмовата академия на САЩ отказа да покани актьора на раздаването на наградите Оскар. След разразилата се буря в медиите, Коен получи покана.
Промо кампанията продължи с презентация на филма на CinemaCon в Лас Вегас в края на април, където Коен не спря да си прави шеги дори и със самата филмова индустрия. "Мислех, че ще съм единственият диктатор тук", заяви той пред пълната с екзекютивс зала. "А останах крайно изненадан, когато разбрах, че и Джефри Катценбърг е тук." А събраните собственици на кино-зали в САЩ посъветва: "Надявам се да прожектирате филма ми... В него има и по-големи бомби от "Джон Картър". Ако бях на мястото на Disney щях да разстрелям човека, отговорен за филма. А, забравих, че вие вече го направихте!", имайки предвид уволнението на шефа на филмовата дивизия на гиганта.
Днес пък дойде новината, че в първия ден на фестивала в Кан Барън Коен е минал по Кроазет качен върху камила. Е как да не го харесваш този човек?
Смешките му може и да са солени и груби от време на време, но пък са истински!

Коментари

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО