LATEST

КАКВО СЕ СЛУЧВА В КАН

Кино фестивалът в Кан беше открит само преди два дни, но новините от Кроазет не спират да валят. Вече дори има и силни претенденти за големите награди.
Снощи беше прожекцията на новия филм на Жак Одиар и критиците веднага обявиха, че Марион Котиар има огромни шансове да спечели приза за най-добра женска роля.
В "De Rouille Et D'Os" (английско заглавие: "Rust & Bone", трейлър на френски в края на публикацията) актрисата влиза в ролята на треньорка на китове, която остава без крака след трагичен инцидент. Носят се слухове, че изпълнението може да й донесе и нова номинация за Оскар. Котиар вече е получавала отличието за "Живот в розово".
Досега актрисата не е участвала във филм от официалната селекция на фестивала в Кан. Миналата година "Полунощ в Париж" откри форума, но беше извън конкурса, а Марион не успя да мине по червения килим, защото беше бременна.
Филмът на Одиар, заснет изцяло в самия Кан и съседния град Антиб, беше аплодиран от публиката на феста с 10 минутни овации! Френският режисьор е един от любимците на Кроазет,  преди няколко години получи Специалната награда на журито за филма "Пророк", който по-късно беше номиниран и за Оскар.
Другата звезда на "Rust & Bone" е белгиецът Матиас Шунаертс, който може и да си спомняте от миналогодишния "Bullhead", също с номинация за Оскар. Холивудските продуценти, които обикалят Кроазет в търсене на нови звезди и са окупирали всички възможни кафенета и лоби-барове, вече му предвиждат бляскава кариера, най-вероятно като екшън звезда. По време на прес-конференцията за "Rust & Bone" Матиас сподели, че е получил предложение от Холивуд да се снима в следващото продължение на "Рамбо", но се надява да има и по-добри оферти.

Всъщност въпросът, който всички в Кан си задават, е дали и тази година фестивалът ще успее да зададе тона за следващото раздаване на Оскарите.
Цели три филма от миналогодишното издание на феста впоследствие бяха номинирани за най-добър филм: "Полунощ в Париж", "Дървото на живота" и "Артистът", като последният дори спечели статуетката. Дублиране имаше и в наградата за най-добър актьор за Жан Дюжарден.
Френският фестивал и американските награди много рядко се препокриват. Единственият случай в историята на киното, когато един и същи филм получава и двете отличия, е от 1955 г. за "Марти". Миналата година можеше да се случи същото, но тогава Златната палма беше присъдена на "Дървото на живота", а не на "Артистът".
Обикновено форумът в Кан оказва най-голямо влияние върху номинациите за най-добър чуждоезичен филм. С нови филми на изключителни режисьори като Матео Гарон, Жак Одиар, Кристиан Мингиу, Михаел Хенеке, Томас Винтерберг и Кен Лоуч, няма начин това да не се случи и при следващите Оскари.
Следете редовно ПОП КУЛТУРА за всичко най-интересно от най-големия кино форум в света!

Коментари

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО