LATEST

КАН 2012: ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Току-що бяха обявени победителите от тазгодишния кино-фестивал в Кан. Сред отличниците няма почти никакви изненади, всички призове отиват при любимци на Кан.
Златната Палма печели "Amour" на Михаел Хенеке. Голямата награда на журито е за новия филм на Матео Гарон "Reality". Румънският "Beyond The Hills" на Кристиан Мингиу взема наградата за най-добър сценарий, а двете актриси, които изпълняват главните роли, си поделят приза за най-добра женска роля. И тримата режисьори вече имат награди от Кан за предишните си филми. Сред отличниците няма нито една холивудска продукция.
Въпреки че не е сред наградените, най-много коментари тази година събра филмът на Лий Даниълс "Paperboy" с участието на Никол Кидман, Джон Кюсак, Матю МакКонъхи и Зак Ейфрън. Независимата продукция от режисьора на "Precious" беше освиркана на прожекцията за критиката, докато публиката хареса лентата и я награди с цели 16 минути аплаузи.
Критиците бяха ужасени от директната сексуалност на филма: в една от сцените Кидман получава оргазъм, който щял да накара дори и Шарън Стоун да потъне в земята от срам, докато е на визитация в затвора. В най-шокиращата сцена Зак Ейфрън е опарен от медуза, а Никол Кидман се изпикава върху него, за да облекчи болката.
Актрисата не е използвала дубльор и се е справила сама със "златния душ". На нас това не ни се струва никак скандално, все пак абсолютно същото се случи и в един от епизодите на "Приятели", където, доколкото си спомняме, Чандлър трябваше да държи онази работа на Джоуи, докато той пикае върху Моника, понеже на брега имаше силен вятър!
Най-вероятно "Paperboy" ще бъде прожектиран и в кината у нас, филмът е продуциран от Nu Image/Millennium Films.
Ето и пълен списък с наградените тази година:

Златна палма:
Amour, dir. Michael Heneke

Голямата награда на журито:
Reality, dir. Matteo Garrone

Най-добър режисьор:
Carlos Reygadas за Post Tenebras Lux

Най-добър сценарий:
Beyond The Hills, dir. Cristian Mingiu

Златна камера за дебютен филм:
Beasts Of The Southern Wild, dir. Benh Zeitlin (повече за филма тук)

Награда на журито:
The Angels Share, dir. Ken Loach

Най-добра актриса:
Cosmina Stratan/Christina Flutor, Beyond The Hills (dir. Cristian Mingiu)

Най-добър актьор:
Madds Mikkelsen за The Hunt (dir. Thomas Virtenberg)

Златна палма за късометражен филм:
Silent, dir. L. Rezan Yesilbas

Коментари

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО