LATEST

ЩАСТЛИВО ЖЕНЕНИ С ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ

В началото на този месец оригиналната версия на "Женени с деца" навърши 25 години от създаването си. В чест на годишнината на 22 април американската телевизия Fox излъчи отново първия епизод на иконичната си поредица.
Жестът е разбираем, след като сериалът изстреля тогава прохождащата медия в Топ 3 на телевизионните канали в САЩ - позиция, която Fox държи и до днес, въпреки, че "Женени с деца" отдавна не се снима! Самият сериал се задържа на екран цели 11 сезона - от 5 април 1987 г. до 9 юни 1997 г., също своеобразен рекорд за ситуационна комедия!
Дали от Нова телевизия тайно са се надявали да постигнат същия ефект с "Женени с деца в България" можем само да предполагаме. В момента, в който се замислим защо ръководството на медията е закупило точно този сериал за адаптиране у нас, не можем да се сетим за нито една логична причина. И сега ще поясним какво имаме предвид, не бързайте да ни обявявате за поредните злобни хейтъри.
Така. Може и да не сте се замисляли, но семейство Бънди всъщност представлява фин портрет на средното американско семейство, в което огромна част от обществото може да се припознае.


Ал Бънди е бил играч по американски футбол в гимназията (ако не знаете какво означава това, може да прочете "Американски пасторал" на Филип Рот, има я издадена на български), който забива най-яката мацка и по неволя става продавач на обувки, за да може да издържа семейството си.
Пег Бънди е била най-яката мацка в училище, по нея всички са припадали. Напълно естествено е да се събере с най-популярния спортист, но истинският живот се оказва напълно различен от тийнейджърските илюзии. Впоследствие се превръща в домакиня, която е отегчена не само от живота, но и от самата себе си.
Успява ли българската версия на семейство Бънди да се впише в този американски пасторал?
Първо, да продаваш обувки и в същото време да издържаш жена в България, да гледаш две деца в тийн възраст и да живееш в къща с куче е абсолютно невъзможно.
Местните сценаристи са се сетили за тази подробност и са направили Георги Биков собственик на магазина. Това хубаво, но в очите на огромна част от нашенското население г-н Биков е страшно успял човек! Той не е средностатистически българин, той е преуспял българин, който живее в къща и може да си позволи да издържа жена, която не работи, две деца и куче дори!
Точно в този момент портретът на средното българско семейство се сгромолясва с гръм и трясък.
Истинската българска версия на Ал Бънди живее в панелен апартамент, кара стара кола, псува като хамалин, не може да понася жена си, работи цяла седмица като роб някаква груба физическа работа, а през уикенда заминава на село.
Истинската българска Пег Бънди не може да си позволи да стои вкъщи и нищо да не върши. Тя не само има постоянна и нископлатена работа, а и винаги успява да си намери някакво странично занимание, което да й носи приходи. Я ще продава козметика на Орифлейм, я ще шие гоблени.
Истинската българска Пег Бънди е майка-героиня, която успява да си отгледа и изхрани децата с оскъдните средства, с които разполага.
Мдам, тези истински български Ал и Пег не могат да се гледат и не се понасят, но отдавна не се замислят какви мечти са имали и защо животът ги е смачкал по този начин.
За съжаление обаче това не са героите в "Женени с деца в България"!
Затова и не е странно защо добър сериал с прекрасни актьори, свеж сценарий и лафчета за съвременната ни действителност (дори и за български знаменитости) не успява да постигне никакъв рейтинг.
Да оставим настрана факта, че епизодите са почти дословни копия на оригиналната поредица. Това за нас не е никакъв проблем.
Ние откриваме достатъчно много други разлики между двата варианта!
В "Женени с деца в България" оставаш с чувството, че Георги Биков по някакъв негов си начин е щастлив. Съпругата му Цвети от своя страна се задържа удивително много в кухнята и въобще не е отегчена от живота.
Съседката Дора на Александра Сърчаджиева не е въобще злобна като Марси от оригинала и дори оставя впечатление за много наивна, невинна и добра.
Любомир Ковачев в ролята на съседа Мишо си е Любомир Ковачев, но ще стане интересно, ако след време Дора го изгони и на негово място доведе Ники Илиев.
Децата няма да ги коментираме, те не са виновни.
Това е в общи линии. Както винаги, имаме още много неща за казване, но стана прекалено дълго, така че спираме. Харесва ли ви "Женени с деца в България", културисти?

Коментари

  1. Браво, страхотен анализ! Точно това е проблема на сериала - не влиза под кожата на хората.

    ОтговорИзтриване
  2. в този сериал са в някаква паралелна реалност!

    ОтговорИзтриване
  3. Къде е бутонът "Like"? :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО