LATEST

СМОТАНЯЦИ 3

За съжаление поредицата "Diary of a Wimpy Kid" така и не намери удачния си превод на български и може би и затова остава донякъде пренебрегната и дори непозната на широката балканска аудитория. А не трябва. До момента на родния ни език са издадени първите две заглавия от книжките с приключенията на Грег Хефли и приятелите му под името "Приключенията на един дръндьо". Не знаем за вас, но ние думата "дръндьо" така и не разбрахме откъде се взе, кой преводачески мозък я измисли и изобщо съществува ли в сленга на широката младежка общественост в момента. Това обаче не е толкова важно - книжките са романи в картинки с толкова свеж хумор, че няма начин да ви оставят безразлични дори и да не сте на 12. Препоръчваме ви ги от все сърце, няма да сбъркате. Четат се бързо, а след това дълго време ще може да обяснявате на всеки срещнат, че само миналата седмица сте прочели цели две книги!
На всичкото отгоре точно тези две книжки са филмирани и след като им отделите по час, за да ги прочетете може да изгледате и екранизациите. И двата филма ги има в Замунда, първият е преведен като "Дневникът на едно разочаровано дете", а вторият като "Дневникът на слабака 2". Според нас най-подходящият превод е "Дневникът на един смотльо", но кои сме ние, че да им се месим на преводачите в техните си преводачески неща.
Новият филм от поредицата излиза това лято и ще проследи перипетиите на бандата смотаняци през лятната ваканция. Трейлърът ще ви се стори тъп, ако не сте запознати с героите и историята, но може и да му хвърлите едно око.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РЕЙТИНГЪТ НА ОСКАРИТЕ УДАРИ ДЪНОТО

ОБЯВИХА ПРОГРАМАТА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МАЛКО ХОЛИВУД, ПОВЕЧЕ АРТХАУС ФИЛМИ

ТИРАНИЯТА НА УДОБСТВОТО